Aanvragen bouwvergunning problemen
Verbouwen
Lody Trepels
Verbouwen
11/06/2023
3 min
0

Een kink in de kabel bij de vergunningsaanvraag

11/06/2023
3 min
0

Pling! Een mailtje van de gemeente. Dat is snel. Al enkele dagen na het indienen van de vergunningsaanvraag hebben we reactie. Maar al snel blijkt dat helemaal geen goed nieuws te zijn. De behandelend ambtenaar komt met een hele reeks opmerkingen over onze vergunningsaanvraag. Niet compleet, is zijn oordeel.

Eigenlijk gingen we er vanuit dat de aanvraag van de vergunning weinig problemen zou opleveren. We hadden al een vooroverleg gehad met de gemeente om onze plannen te toetsen. Dat leidde tot een kleine aanpassing en daarmee leek er geen vuiltje aan de lucht. Maar in ambtenaren-land is dat blijkbaar geen garantie op succes.

Onze architect helpt ons met de vergunning. Of sterker nog: eigenlijk ligt de hele aanvraag bij hem. Omdat je dit - als je hier geen enorme ervaring mee hebt - echt niet zelf kan. Gelukkig heeft onze architect een bak ervaring en dus is die aanvraag bij hem in goede handen. Ook hij was enorm verbaasd door het mailtje van de gemeente.

Deze stukken ontbreken volgens de gemeente

Wat is er aan de hand? De gemeente vindt dat er allerlei stukken ontbreken bij onze aanvraag:

  • Constructieberekeningen
  • Ventilatieberekeningen
  • Daglichtberekeningen
  • Bewijs dat de RC-waarde wordt behaald
  • Rioleringstekeningen

En hier ontstaat het verschil van inzicht...

Omdat we een bestaande woning verbouwen, was ons oordeel dat deze zaken niet nodig zijn. Maar de gemeente vindt van wel. Omdat we redelijk wat vierkante meters aanbouwen en er ook in de bestaande bouw veel op de schop gaat.

Conclusie: we moesten flink aan de slag, want die stukken moeten er hoe dan ook komen. Gelukkig schakelde onze architect snel en ging hij direct aan de slag. De berekeningen en tekeningen werden snel gemaakt en zijn inmiddels toegevoegd aan onze aanvraag.

Zo'n ventilatieberekening, daglichtberekening en rioleringstekening is namelijk redelijk snel te maken. Omdat er bij het ontwerp natuurlijk rekening is gehouden met alle wettelijke eisen, voldoet ook alles aan de regels. En het bewijs voor de RC-waarde? Dat staat gewoon in de documentatie van de leverancier van het isolatiemateriaal.

Rioleringstekening verbouwingDe rioleringstekeningen voor onze verbouwing

Constructieberekeningen zijn de uitdaging

Alleen de constructieberekeningen zorgen voor een iets grotere kink in de kabel. Daar is een constructeur voor nodig. Die hadden we wel al gevonden, maar hij was nog niet gestart met het maken van de tekeningen en berekeningen.

Waarom niet? Omdat wij er vanuit gingen dat we die stukken - zoals het ook in de regels staat - pas uiterlijk drie weken voor de start van de verbouwing hoeven aan te leveren. Maar daar denkt de gemeente in onze situatie dus ook anders over.

De constructeur doet nu zijn best om deze constructieberekeningen zo snel mogelijk te maken. Met hulp van een externe tekenaar die nodig is om alles ook helemaal goed op papier te zetten. Of hij de deadline van 15 november haalt, is de vraag. Op dat moment wil de gemeente graag alle aanvullende documenten hebben. Maar ik vrees dat we een beetje uitstel moeten gaan aanvragen.

Ook de sloopmelding mag niet ontbreken

Een laatste punt vanuit de gemeente: de sloopmelding. Zo'n melding moet je doen als er meer dan 10 kuub sloopafval vrijkomt bij de verbouwing. Of wanneer er sprake is van asbest.

Dat laatste is er gelukkig niet, maar die 10 kuub gaan we zeker redden. En dus hadden we ook echt wel in het vizier dat we deze melding moesten doen. Maar die stond bij ons op de agenda voor na de aanvraag van de vergunning. Want waarom zou je al een sloopmelding indienen als je nog niet weet of je een vergunning krijgt voor de bouw?

Maar we zijn de moeilijkste niet   Dus die sloopmelding ligt nu ook op het bordje van de ambtenaar, zodat hij ook dat onderdeel van zijn lijstje kan afvinken.

Vertraging... maar gelukkig hebben we de tijd

Wij gingen er dus vanuit dat de aanvraag van de vergunning zo gepiept was. Zeker na het positieve oordeel tijdens het vooroverleg. Maar de praktijk blijkt anders. En dus zorgt dit voor minstens enkele weken vertraging.

Is dat erg? Gelukkig niet! Wij hebben ruim de tijd genomen voor het hele verbouwproces en dus ook voor alle voorbereidingen. De bouwpartijen hebben ook pas vanaf april tijd om echt aan de slag te gaan. Dus hebben we de ruimte om dit soort 'tegenslagen' op te vangen.

Voorlopig dus nog geen bouwstress bij ons... hopelijk wel snel een vergunning.

Reacties