Architect zoeken verbouwing renovatie bungalow
Verbouwen
Femke de Kort
Verbouwen
12/12/2022
4 min
0

Architect gezocht en gevonden, dus we kunnen gaan ontwerpen

12/12/2022
4 min
0

Een architect is onmisbaar als je gaat verbouwen. Althans, als je een beetje een grote verbouwing voor de boeg hebt. En aangezien wij grootse plannen hebben, zijn we een tijdje geleden gestart met de zoektocht naar een architect.

Het was best even zoeken om iemand te vinden die matcht bij ons project. Maar toen we hem eenmaal hadden gevonden, ging het snel. Na een fijne kennismaking en een goede offerte, zeiden we ja. En dus kunnen we gaan ontwerpen.

Wanneer heb je een architect nodig?

Je hebt een architect nodig als je met een flinke verbouwing aan de slag gaat. Denk aan het plaatsen van een aanbouw, een dakopbouw of bij nieuwbouw. Of wanneer je de uitstraling of de hele indeling van je huis wilt aanpakken.

Als je slechts wat kleine verbouwingswerkzaamheden gaat uitvoeren, kun je dit ook zonder architect. Maar zodra er aanpassingen aan de constructie nodig zijn, dan kun je echt niet zonder.

Denk aan het verwijderen van draagmuren of het aanpassen van de fundering. Hiervoor heb je bouwtekeningen en constructieberekeningen nodig. Ook moet je dan kunnen aantonen dat je veilig verbouwt. Een architect is hiervoor onmisbaar.

Wat doet een architect?

De architect helpt je met het maken van een ontwerp. Hij of zij gaat met jouw wensen en ideeën aan de slag om zo te komen tot een ideale indeling van je huis.

De architect kijkt naar een logische plattegrond, de (globale) inrichting van ruimtes en de uitstraling. Een architect maakt niet alleen bouwtekeningen, maar ook een visueel ontwerp. Zo kun je in 3D-designs al zien hoe je huis gaat worden.

Tijdens de ontwerpfase doorloop je samen met de architect drie stappen:

  1. Schetsontwerp: een eerste indeling en plattegrond
  2. Voorlopig ontwerp: een uitgewerkte indeling en plattegrond, meestal met 3D-beelden
  3. Definitief ontwerp: het definitief uitgewerkte plan met alle details die nodig zijn voor het vervolgproces

De architect controleert ook of het ontwerp in het bestemmingsplan past en of het mag binnen de geldende regels.

Je kunt een architect ook vragen om werk- en bestektekeningen te maken en vervolgens ook de rest van het verbouwtraject te begeleiden. Van het opvragen en beoordelen van offertes tot toezicht tijdens de bouw.

Architect verbouwing tips

Hoe vind je de juiste architect?

Het vinden van de juiste architect kan een hele klus zijn. Met deze 5 tips kun je de juiste architect vinden:

1. Ga op zoek naar inspiratie

Er zijn heel veel architecten en velen hebben ook hun eigen stijl. Voordat je met de zoektocht start, is het dus goed om inspiratie op te doen: hoe moet jouw droomhuis er straks uit gaan zien?

Ga op zoek op Pinterest en Instagram en zoek hier voorbeelden van huizen en ontwerpen die je echt tof vindt. En maak een Programma van Eisen om echt duidelijk te krijgen wat al jouw wensen zijn.

2. Zoek een matchende architect

Nu je weet wat jouw stijl en wensen zijn, kun je gaan zoeken naar een architect die hierbij aansluit.

Kijk eens of je kunt vinden welke architect de ontwerpen heeft gemaakt die je zag op Instagram en Pinterest. Of koop een paar woontijdschriften en bekijk interieurwebsites om zo architecten te ontdekken.

Natuurlijk is ook Google je grote vriend tijdens deze zoektocht of vraag referenties aan familie, vrienden en bekenden.

3. Maak een shortlist en plan afspraken

Nu je een aantal potentiële architecten hebt gevonden, kun je een lijstje maken met jouw favorieten. Benader vervolgens een aantal architecten om te kijken of ze interesse hebben in jouw project en of ze ruimte hebben in hun agenda.

Is dat het geval, plan dan een kennismakingsgesprek. Tijdens dit gesprek kun je ontdekken of er een match is. Een goede klik en een goed gevoel zijn belangrijk, want je gaat met de architect een intensief traject in.

4. Vraag offertes aan en beoordeel deze

Als je een goed gevoel hebt, vraag dan om een offerte. Het is altijd goed om dit bij meerdere architecten te doen, zodat je straks de prijzen kunt vergelijken.

Beoordeel de offertes en let hierbij goed op wat er wel en niet in de prijs zit. Dit kan per architect verschillen. Wat hoort wel en niet bij de verschillende fases, is het inclusief het vergunningstraject, enzovoorts.

Uiteindelijk zal de prijs een belangrijke factor zijn in je keuze, maar laat het niet alleen daar van afhangen. Het totale plaatje moet kloppen, dus laat ook zeker meewegen of er echt een goede match is met de architect en of hij aansluit bij jouw stijl en wensen.

5. Onderteken de offerte en maak een planning

Nu je een keuze hebt gemaakt, moet je de offerte ondertekenen. Maak direct afspraken met de architect over de planning. Zo weet je wanneer je de tekeningen kunt ontvangen en hoelang het hele traject gaat duren.

Als je daar zicht op hebt, kun je de rest van je planning hier ook op afstemmen. 

Wat kost een architect?

De kosten verschillen per architect en zijn ook sterk afhankelijk van de omvang van jouw project.

Het ontwerp van een compleet huis is fors duurder dan alleen het ontwerp van een aanbouw. Ook is de prijs afhankelijk van de dienstverlening. Als de architect ook de vergunning moet aanvragen, dan komen er extra kosten bij.

Wil je dat de architect ook de bouw zelf gaat begeleiden, dan moet je uiteraard ook rekening houden met een veel hogere prijs.

Op internet circuleren allerlei indicatie-bedragen, maar de ervaring leert dat deze niet accuraat zijn. Je weet pas echt wat de kosten zijn, als je gericht een offerte opvraagt.

Architect zoeken tips

Architect voor renovatie bungalow

Wij hebben dus ook een hele zoektocht naar een architect achter de rug voor de renovatie van onze bungalow. De keuze is nu gemaakt.

We hebben afgelopen tijd met drie architecten gesproken en aan twee van hen hebben we gevraagd om een offerte. Uiteindelijk is onze keuze gevallen op Viktor van Hooff voor het ontwerp van onze bungalow.

We kozen voor deze architect vanwege zijn ruime ervaring met het renoveren van bungalows. Zijn stijl sluit perfect aan bij ons droombeeld. Zijn ervaring geeft veel vertrouwen. En we voelden vooral ook een hele goede klik tijdens de kennismaking.

Het ontwerptraject gaat beginnen

Nu de keuze is gemaakt, kan het ontwerptraject beginnen. Komende maanden zal langzaam maar zeker duidelijk worden hoe het ontwerp van onze bungalow eruit gaat zien.

Viktor begint nu met het maken van een globale indeling van de ruimtes op basis van onze verbouwingseisen. Die plattegrond gaan wij dan beoordelen. Daarna volgt een voorlopig ontwerp en waarschijnlijk een eerste toetsing van de plannen bij de gemeente.

Als dat geen gekke dingen oplevert, kunnen we daarna richting het definitieve ontwerp en ontstaat (in ieder geval op papier) langzaam maar zeker ons nieuwe droomhuis.

Reacties