Het is alweer even geleden dat we vertelden dat we een architect hadden gevonden voor onze verbouwing.
We zijn inmiddels vele maanden verder en langzaam gaan we naar de afronding van het ontwerp. De architect legt nu namelijk de laatste hand aan de definitieve tekeningen.
Voor het ontwerp hadden we behoorlijk wat tijd uitgetrokken. Uiteindelijk duurde het langer dan gepland omdat vanwege de burn-out van Lody de verbouwplannen ook even op een wat lager pitje stonden. Maar inmiddels zijn we flinke stappen aan het zetten, zodat over een tijdje ook echt begonnen kan worden aan de bouwfase.
De eerste schetsen
Uiteraard begon het traject met het delen van onze wensen, eisen en ideeen. Hiervoor schreven we een uitgebreid Programma van Eisen. En we maakten een moodboard voor de architect om zo te laten zien wat we mooi vinden.
Met deze uitgangspunten in de hand, ging Viktor (zo heet onze architect) aan de slag. Eerst met het maken van een plattegrond. Dat klinkt makkelijker dan het is, want in deze fase moeten dus al die eisen en wensen worden verwerkt. En dat waren er nogal wat in ons geval
Meerdere versies waren er uiteindelijk nodig om tot de ideale indeling te komen. Een indeling die voor de volle 100% voldoet aan onze wensen. En waarbij we dus echt over elk detail hebben nagedacht. Tot aan de draairichting van elke deur en hoe het bed moet komen te staan.
Ik slaap namelijk aan de linkerkant van het bed en wil absoluut niet dat er aan mijn kant een loop is. Daar kan ik namelijk echt niet tegen... geen mensen in mijn aura als ik slaap. Die wens bleek verdomd lastig. Op de indeling van de slaapkamer en badkamer hebben we dus lang gepuzzeld, maar tien versies later was ook die helemaal naar wens.
Het voorlopig ontwerp
Toen de plattegrond klaar was, ging de architect aan de slag met het voorlopig ontwerp. In die fase worden de plannen verder uitgewerkt en krijg je niet alleen allerlei detailtekeningen, maar vooral ook 3D-impressies.
En dan kun je langzaam verlief worden op je droomhuis-in-wording
Bij het voorlopig ontwerp hebben we ons - naast de plattegrond en indeling - vooral gefocust op de uitstraling van de buitenkant. Met het interieurdesign ging onze interieurarchitect namelijk aan de slag.
Eigenlijk was die uitstraling van de buitenkant direct raak. Het is Viktor gelukt om dat wat we mooi vinden te vertalen naar onze situatie. Sterker nog: het was direct mooier dan we ons tot dan toe hadden voorgesteld.
In overleg met de gemeente
De architect zorgt er ook voor dat hij de plannen toetst aan het bestemmingsplan en daarbij kwamen wat mogelijke problemen aan het licht.
We willen ook nog graag een overkapping in de tuin en overschrijden daarmee het maximaal aantal vol te bouwen vierkante meters volgens het bestemmingsplan. Niet dat we ons perceel zo vol bouwen, want dat is best lastig met onze 1000 vierkante meter. Maar de grens van wat mag is in het bestemmingsplan al redelijk snel bereikt.
Ook gaan we flink aanbouwen en die nieuwe stukken huis krijgen een plat dak. Volgens het bestemmingsplan moet het hoofdgebouw een schuine kap hebben en dus ontstond er twijfel over onze hoeveelheid platte daken. Mag dat nu wel of niet binnen de regels van de gemeente?
Samen met de architect hebben we besloten om een vooroverleg te starten met de gemeente. Er wordt dan door een commissie naar de plannen gekeken en ook worden ze getoetst aan het bestemmingsplan. De uitkomst: de platte daken zijn geen probleem, de extra overkapping mogelijk wel. Daarvoor zou een uitzondering gemaakt moeten worden op het bestemmingsplan.
Er is een goede kans dat dit uiteindelijk wel mag, maar dat zou nu wel voor enorme vertraging zorgen. Dus hebben we die overkapping voor nu even geschrapt uit de plannen. We vragen eerst de vergunning voor de rest aan en als die binnen is, starten we nog het traject voor de aanvraag van een aparte vergunning voor de overkapping. Dat is voor nu de snelste route.
Op naar het definitieve ontwerp
Het is nu zaak om een definitief ontwerp te maken. Eigenlijk hoeft daarvoor niks meer aangepast te worden, want we zijn al helemaal blij met de ontwerpen en de indeling.
De architect moet in deze fase vooral allerlei aanvullende tekeningen en details gaan uitwerken. Dat is nodig voor het aanvragen van de omgevingsvergunning.
Komende weken worden die tekening uitgewerkt. En ondertussen gaan wij met een beetje hulp een stikstofberekening maken, want die is tegenwoordig ook nodig als je gaat verbouwen.
Geen idee hoe dat precies moet, maar gelukkig hebben we iemand met verstand hiervan in de familie. Het mooie is dat dit ons nu geld bespaart omdat we geen extern bureau hoeven in te huren hiervoor. En als we straks dan een beetje weten hoe het moet, kunnen we jullie daar ook meer over vertellen.
Meer beelden zien van het ontwerp van onze bungalow? Check dan deze pagina.