Gasaansluiting verwijderen (kosten en tips)

Gasaansluiting verwijderen (kosten en tips)

Wil je van het gas af? Dan kun je je gasaansluiting laten verwijderen. De netbeheerder haalt de aansluiting in je huis dan weg. Een mooie optie als je gaat verduurzamen en volledig wilt overstappen op een gasloos huis.

In dit artikel vertellen we je hoe je de gasaansluiting kunt laten verwijderen, wat de kosten zijn voor het verwijderen van de gasaansluiting en hoe je je huis kunt verwarmen zonder gas.

Wat is de beste oplossing om van het gas af te gaan?

In deze tijd van de klimaat- en energiecrisis zijn veel mensen bezig met verduurzamen. Een van de manieren is om van het gas af te gaan en over te stappen op alternatieven om je huis en het water te verwarmen.

Er zijn verschillende alternatieven voor de cv-ketel op gas. Dit zijn de twee belangrijkste mogelijkheden:

1. Verwarmen met een warmtepomp

Een warmtepomp zet lucht om in warmte of gebruikt de warmte uit de bodem. Op die manier kan jouw huis en water worden verwarmd.

De warmtepomp gebruikt voor het verwarmingsproces geen gas, maar stroom. Die kun je prima zelf opwekken met zonnepanelen.

2. Verwarmen met een zonneboiler

Een zonneboiler zet zonne-energie om in warm water. Hiervoor plaats je zonnecollectoren op het dak. Met een speciale techniek wordt de warmte van de zon gebruikt om je water te verwarmen.

Er is ook een mogelijkheid om de zonneboiler aan te sluiten op vloerverwarming, zodat de warmte ook gebruikt kan worden om je huis te verwarmen.

Als je wilt overstappen op deze alternatieven, dan is het belangrijk dat je huis goed geïsoleerd is. Anders gaat er te veel warmte verloren. Ook moeten je radiatoren en vloerverwarming geschikt zijn. Je moet gebruik maken van zogenoemde lage temperatuur-verwarming.

In deze video wordt de werking van een warmtepomp uitgelegd:

Waarom gasloos gaan wonen?

Langzaam maar zeker moeten we in Nederland van het gas af. De overheid heeft bepaald dat in 2050 iedereen een gasvrije woning moet hebben.

Daarop vooruitlopend wordt vanaf 2026 in Nederland een hybride warmtepomp verplicht. Als vanaf dan je huidige cv-ketel kapot gaat, moet je overstappen op een hybride warmtepomp.

Bij een hybride warmtepomp wordt je huis in principe verwarmt via de warmtepomp. Alleen als deze niet genoeg warmte kan leveren, springt de cv-ketel bij. Ook wordt bij een hybride warmtepomp de cv-ketel nog gebruikt voor het warme water.

Alle maatregelen zijn nodig vanwege de klimaatcrisis. Bij de verbranding van het gas in de cv-ketel komt namelijk CO2 vrij. Zoveel dat het enorm schadelijk is voor de natuur. CO2 is namelijk het broeikasgas dat de oorzaak is van de klimaatverandering. En bovendien wordt gas ook steeds schaarser. Zo is in oktober 2023 de gaskraan in Groningen dichtgedraaid in de strijd tegen de aardbevingen in dat gebied.

Hoe duur is het om van het gas af te gaan?

De kosten verschillen per situatie. Dat is onder meer afhankelijk van hoe goed je huis is geïsoleerd. Als je nog veel isolatiemaatregelen moet nemen, dan lopen de kosten al snel flink op. Je moet dan bijvoorbeeld vloeren isoleren, kozijnen en glas vervangen en een nieuw dak laten plaatsen. Je kunt je voorstellen dat dit flink in de papieren loopt.

Is de isolatie op orde, dan zijn er de kosten voor het plaatsen van de warmtepomp. Deze kost vele duizenden euro's, afhankelijk van het vermogen, de moeilijkheid van de installatie en de keuze voor een leverancier.

Soms is het ook nodig om je radiatoren en vloerverwarming aan te passen. De overheid heeft allerlei subsidies voor het verduurzamen van je huis. In veel gevallen wordt een deel van de kosten dus door de overheid betaalt. Op dit moment gaat het gemiddeld om zo'n 30 procent van de investering.

Wat kost het verwijderen van de gasaansluiting?

Het verwijderen van een gasaansluiting kost in principe enkele honderden euro's. Elke netbeheerder rekent hiervoor andere tarieven. Het is dus goed om te kijken wie de netbeheerder in jouw regio is en welke kosten ze rekenen. Gemiddeld kost het zo'n 700 tot 800 euro.

Op deze pagina kun je makkelijk ontdekken wie de netbeheerder in jouw regio is. Als je jouw postcode en huisnummer invult, krijg je dit te zien.

Om mensen te stimuleren om hun gasaansluiting te laten verwijderen, was dit tijdelijk gratis. Maar die regeling is in de zomer van 2023 ongeldig verklaard. Het College van Beroep voor het Bedrijfsleven, de hoogste bestuursrechter, vond de regeling in strijd met Europese regels. Die regeling was er sinds maart 2021 en komt erop neer dat de kosten voor het gasloos maken van huizen worden doorberekend in het tarief dat mensen betalen die nog wel een gasaansluiting hebben.

Het gevolg van de uitspraak is dat er in principe dus weer betaald moet gaan worden voor het verwijderen van de gasaansluiting, maar in de praktijk gebeurt dit nog niet. De grote netbeheerders lieten in september 2023 nog weten dat het verwijderen tijdelijk gratis blijft totdat er een definitieve oplossing is voor het verdelen van de kosten.

Hoe kom ik van mijn gasaansluiting af?

Als je ervoor kiest om je gasaansluiting te laten verwijderen, dan kun je hiervoor een aanvraag indienen op mijnaansluiting.nl. Je moet hier verschillende gegevens invullen om de aanvraag te kunnen starten.

Zodra je de gegevens hebt ingevuld, wordt er contact met je opgenomen door de netbeheerder. Je krijgt dan een offerte en moet akkoord geven. Daarna gaan ze aan de slag met het inplannen van de werkzaamheden. Deze worden in opdracht van de netbeheerder uitgevoerd door een externe aannemer.

Vanwege drukte en personeelstekorten, kan het even duren voordat de aansluiting daadwerkelijk wordt verwijderd. Hou in ieder geval rekening met enkele maanden. Vraag een afsluiting dus op tijd aan.

Hoe wordt de gasaansluiting verwijderd?

De gasaansluiting komt in principe je huis binnen bij de meterkast. Vanuit daar loopt er een leiding naar de hoofdleiding. Die ligt meestal onder de stoep of straat.

Elk huis heeft een eigen aansluiting op deze hoofdleiding. Als je de gasaansluiting laat verwijderen, dan wordt de leiding die vanuit de hoofdleiding naar je huis loopt verwijderd. Hiervoor wordt in ieder geval gegraven ter hoogte van de meterkast en bij de hoofdleiding op straat.

Ook in huis worden er aanpassingen gedaan. De gasmeter, de hoofdkraan en andere bijbehorende onderdelen worden verwijderd uit je meterkast.

De gasleidingen in je huis worden niet door de netbeheerder verwijderd. Als je dat wilt, moet je zelf aan de slag. Maar je kunt er ook voor kiezen om die te laten zitten. Dat kan zonder risico, want er stroomt geen gas meer door deze leidingen.

In deze video zie je hoe de leiding uit de grond wordt gehaald:

Je gasaansluiting tijdelijk afsluiten

Het is ook mogelijk om je gasaansluiting tijdelijk te laten afsluiten. Bijvoorbeeld als je grondig gaat verbouwen. In dat geval wordt de hoofdgaskraan dichtgedraaid en verzegeld.

Netbeheerders vragen geld voor zo'n tijdelijke afsluiting. Deze situatie mag maximaal 1 jaar bestaan. Daarna moet de aansluiting weer zijn hersteld.

Wat bespaar ik als ik de gasaansluiting laat verwijderen?

Als je de gasaansluiting laat verwijderen, betaal je geen netbeheerkosten voor gas meer. De besparing is gemiddeld genomen meer dan 200 euro.

Ook hier geldt dat de beheerkosten bij elke netbeheerder anders zijn. Kijk dus voor de exacte besparing naar het tarief dat je bij jouw netbeheerder betaalt.

Naast de netbeheerkosten, heb je natuurlijk ook geen kosten meer voor het gasverbruik zelf. Maar als je kiest voor een warmtepomp gaan de kosten voor elektriciteit wel omhoog. Dit kun je compenseren door ook te investeren in zonnepanelen.

Aangezien stroom sowieso goedkoper is dan gas, ga je in ieder geval flink besparen. Hoeveel dit is, is voor iedereen anders, afhankelijk van jouw verbruik en situatie. Vaak kan bij de aanschaf van een warmtepomp door de leverancier een globale berekening worden gemaakt van het verwachtte stroomverbruik.