Huis verbouwen waar te beginnen
Verbouwen
Lody Trepels
Verbouwen
12/17/2022
4 min
0

Je huis verbouwen, maar waar te beginnen: zo pakken wij het aan

12/17/2022
4 min
0

Waar moet je beginnen als je gaat verbouwen? Als je je huis verbouwt, dan staat je heel wat te wachten. Misschien raak je alleen al in de stress van het idee dat je straks tussen het bouwpuin zit. En eerlijk is eerlijk: het kan stressvol zijn. Maar het goede nieuws is dat je veel stress kunt voorkomen door je verbouwing gestructureerd aan te pakken.

Wij staan ook weer voor een grote verbouwing. Alleen raken we er niet meer zo van in de stress. We hebben het al eerder gedaan. In een aantal fases hebben we ons vorige huis van top tot teen verbouwd. En toen dat klaar was, namen we ook nog de hele tuin onder handen. Al met al hebben we inmiddels meer dan 7 jaar ervaring. En dus al net vaak genoeg ons hoofd gestoten om de meeste valkuilen wel te kennen.

Slaapkamer inspiratie smarthome

Verbouwstress voorkomen

Van stress is bij ons nu dus weinig sprake. Hooguit van wat gezonde onrust. Maar die heb je ook wel een beetje nodig. Van alle verbouwervaring en perikelen uit het verleden, plukken we nu de vruchten. Af en toe voelt het een beetje als een militaire operatie, maar die structuur zorgt ook voor veel rust in het hele verbouwingsproces.

We pakken de verbouwing dus lekker georganiseerd aan. Opgeknipt in allerlei stappen die we gaan doorlopen om uiteindelijk te eindigen met een droomhuis. En die eerste stap was om maar eerst eens gewoon te gaan wonen in onze nieuwe gedateerde jaren '60-bungalow in Loon op Zand.

Jaren 60 bungalow tuin renoveren

Beleef je huis voor je gaat verbouwen

Je huis beleven voor je gaat verbouwen was een belangrijke les die we meenamen uit onze vorige verbouwing. Toen maakten we al plannen voordat we de sleutel hadden. Sterker nog: de badkamer en keuken waren al besteld.

We hadden haast en dachten daardoor niet genoeg na over alle wensen, eisen en details. Achteraf zeiden we best vaak: 'dit zouden we toch anders doen als we hier de boel nog eens zouden verbouwen'.

Niet wetend dat we de kans zouden krijgen om nog een keer helemaal opnieuw te beginnen. Want het was niet helemaal de bedoeling om ons helemaal opgeknapte huis zo snel weer te verkopen.

De eerste stap bij een verbouwing

De eerste belangrijke stap bij een verbouwing is alle hoeken, gaten en plekjes van je (nieuwe) huis ontdekken. Wat voelt fijn, waar staat de zon, hoe zit het met de privacy op de verschillende plekken, hoe voelt de loop in het huis? Door het bewust te beleven, krijg je ook een goed beeld van wat je anders wilt.

Wij wonen nu al ruim een half jaar in ons nieuwe huis en gaan nu pas met de architect aan de slag om een ontwerp te maken voor onze verbouwing. Een aantal dingen die we in die tijd ontdekten:

  • We willen blijven slapen aan de voorkant van het huis, terwijl we vooraf hadden bedacht dat we een nieuwe slaapverblijf in de tuin wilden bouwen.
  • Het uitzicht op de grote tuin met volop privacy willen we juist vanuit de woonkamer, keuken en het atelier/kantoor.
  • Er zijn nu heel veel verloren vierkante meters in het huis en de garage is veel te groot. De ruimte kan veel efficiënter worden gebruikt.
  • We hebben een veel te grote oprit die we niet gebruiken. Zonde van de vierkante meters die je ook beter zou kunnen gebruiken.
  • De huidige woonkamer is heel groot. Zo groot dat 'ie ongezellig is. We willen dat het juist knus gaat voelen in ons huis.
  • Er staat de hele middag zon op de zijkant en achterkant. We willen daar veel ramen behouden, maar moeten echt iets doen om te zorgen dat het niet te warm wordt in huis.
  • En we hebben veel beter zicht op de staat van het huis. Zo weten we na dit half jaar dat het dak echt vervangen moet worden en dat het oude kantoor zo slecht is dat we het gewoon moeten slopen in plaats van op de basis die er staat verder bouwen.

Maak een Programma van Eisen

Als je een beetje weet hoe het huis voelt en wat je wilt, is het belangrijk om dat op papier te gaan zetten. Niet alleen in klad met een paar steekwoorden, maar gestructureerd en tot in detail. In de bouwwereld noemen ze dat een Programma van Eisen. Vaak gebruikt bij hele grote projecten, maar ook onmisbaar voor jouw verbouwing.

Afgelopen tijd hebben we gewerkt aan ons Programma van Eisen. Dat heeft veel tijd gekost, want waar begin je en hoe moet zo'n document eruit gaan zien? En wat willen we nu eigenlijk? Urenlang hebben we daarover gepraat. Steeds vulden we het stuk verder aan. We schrapten, discussieerden, praatten erover met familie en vrienden. Net zolang tot we zo'n beetje zeker waren dat alles erin stond.

Met dit dikke document stapten we naar onze inmiddels uitgekozen architect. Hij is nu aan de slag met het maken van de eerste schetsen en het ontwerp. Langzaam werken we dan toe naar een voorlopig ontwerp voor onze verbouwing. Ondertussen zoeken we ook naar een interieurarchitect die vervolgens aan de slag gaat met het ontwerp voor het hele interieur.

Neem de tijd om je verbouwing voor te bereiden

Uiteraard zijn dit pas de eerste stappen in onze verbouwing. Uiteindelijk werken we het hele stappenplan voor onze verbouwing af. Maar eerst gaat het nog maanden duren voordat we de definitieve plannen klaar hebben. En die tijd die gunnen we onszelf. Als les van de vorige verbouwing: neem de tijd om je verbouwing voor te bereiden.

Wij hebben eerder verbouwd en dus ervaren hoe het is als daarna niet alles 100 procent naar wens is. Door nu over elk detail aan de voorkant na te denken en geen haast te hebben, gaan we dat voorkomen. Al zal er straks vast iets zijn waarvan we zeggen: 'dit zouden we toch anders doen als we hier de boel nog eens zouden verbouwen'.

Reacties