Hybride warmtepomp wordt verplicht: dit moet je weten en dit kost het
Een hybride warmtepomp wordt vanaf 2026 in Nederland verplicht. Althans, als je vanaf dat moment je cv-ketel gaat vervangen. Dat heeft de overheid bepaald in de strijd tegen de klimaatverandering. Als je huis geschikt is, staat het je ook vrij om op dat moment direct een stap verder te gaan en over te stappen op een volledig elektrische warmtepomp.
Dit besluit van het kabinet gaat ons uiteindelijk allemaal raken. Want bij iedereen komt er na 2026 een moment dat de cv-ketel kapot gaat. Wat kost een warmtepomp? Is je huis geschikt voor een warmtepomp? En waarom moet dit eigenlijk? Wij leggen het uit.
Waarom moeten we van het gas af?
Al jaren wordt erover gesproken: de opwarming van de aarde en de klimaatcrisis. Een belangrijke oorzaak hiervan is de enorme CO2-uitstoot. CO2 is het broeikasgas dat de oorzaak is van die klimaatverandering.
De meeste huizen worden op dit moment verwarmd met een cv-ketel. Die ketel gebruikt gas om water te verwarmen. Met dit warme water worden je radiatoren en/of vloerverwarming op temperatuur gebracht en het betekent dat je heerlijk kunt genieten van een warme douche.
Bij de verbranding van het gas in de cv-ketel komt CO2 vrij. Gemiddeld gebruikt een huishouden in Nederland zo'n 1500 kuub gas per jaar. Dat staat gelijk aan een uitstoot van 2,7 ton CO2. In totaal zijn Nederlandse huishoudens daarmee goed voor zo'n 13 procent van de totale uitstoot in ons land, blijkt allemaal uit cijfers van het CBS.
Al langere tijd is afgesproken dat Nederlandse woningen in 2050 helemaal van het aardgas af moeten zijn. Omdat nu al veel klimaatdoelstellingen niet worden behaald, wil het kabinet sneller extra stappen zetten. De oorlog in Oekraïne geeft daarbij ook nog een extra zetje, omdat we nu snel van het Russische gas af willen.
Wat kost een hybride warmtepomp?
"Dat zal allemaal wel, die klimaatverandering en de boycot van Russisch gas", hoor ik je denken. "Maar wat gaat dit mij kosten?" Dat is niet tot op de komma nauwkeurig te zeggen, maar het is wel mogelijk om een globale inschatting te maken.
In de meeste huizen heb je genoeg aan een hybride warmtepomp van 5 kW. Deze kun je kopen vanaf een bedrag van 5000 euro. Bij die warmtepomp heb je dan ook nog een cv-ketel nodig. Die kost zo'n 2000 euro.
Subsidie voor je warmtepomp
Er zijn op dit moment allerlei subsidies voor energie- en duurzaamheidsmaatregelen. Gemiddeld betaalt de overheid in 2022 zo'n 30 procent mee.
Voor de aanschaf van een hybride warmtepomp kan dit zelfs oplopen tot ongeveer de helft. Het exacte bedrag hangt af van het vermogen en het energielabel. De subsidie op warmtepompen blijft tot 2030 beschikbaar, zo heeft het kabinet nu bepaald.
Op de website van Milieu Centraal kun je veel meer informatie vinden over de subsidieregelingen voor warmtepompen. Ook kun je daar alle info vinden over subsidies voor andere duurzaamheidsmaatregelen. Naast allerlei subsidieregelingen kun je voor dit soort maatregelen ook voordelig geld lenen.
Wat is een hybride warmtepomp?
De belangrijkste vraag is nu beantwoord: wat kost het. Maar wat is een hybride warmtepomp nu eigenlijk en hoe werkt 'ie? De hybride warmtepomp vervangt de functie van je cv-ketel. Er wordt geen gas gebruikt om het water te verwarmen, maar warmte uit de buitenlucht en stroom.
Op het moment dat de buitenlucht te koud is - met name in de winter - kan de warmtepomp niet genoeg warmte leveren. Dat springt de cv-ketel bij. Daarom heet het hybride. Vergelijk het met een auto die op elektriciteit rijdt, maar die ook nog een benzinemotor heeft voor de momenten dat de stroom op is.
Bij een hybride warmtepomp wordt de cv-ketel ook gebruikt voor het warme water.
In deze video wordt duidelijk uitgelegd hoe een warmtepomp werkt:
Wat bespaar je met een hybride warmtepomp?
Gemiddeld genomen bespaar je per jaar ongeveer 60 procent op je gasverbruik. Hoeveel dit in keiharde knaken is, hangt natuurlijk af van de hoeveelheid gas die je nu verbruikt én hoeveel je voor het gas betaalt. Op dit moment zijn die prijzen door de oorlog in Oekraïne torenhoog.
Volgens Milieu Centraal zou je in een matig geïsoleerd hoekhuis ongeveer 350 euro per jaar kunnen besparen op je gasrekening. Daarmee zou je de investering al in zo'n 5 jaar kunnen terugverdienen. Althans, als je het stroomverbruik even niet meerekent. Want de warmtepomp gebruikt stroom en dat kost natuurlijk ook gewoon geld.
Hoeveel stroom gebruikt een hybride warmtepomp?
Een warmtepomp kan van ongeveer 1 kWh stroom zo'n 3,5 tot 5 kWh aan warmte maken. Dat is onder meer afhankelijk van de buitentemperatuur. Hoe minder 'ie moet verwarmen, des te zuiniger in stroomverbruik. Gemiddeld kun je rekenen op zo'n 2000 kWh uur aan extra stroomverbruik per jaar.
Stroom is stukken goedkoper dan gas. Daarom levert het dus een flinke besparing op. En nog een voordeel: met zonnepanelen zou je zelf stroom kunnen opwekken. Afhankelijk van de opbrengst per paneel kun je met 5 tot 7 panelen genoeg stroom opwekken om je warmtepomp te laten draaien.
Is elk huis geschikt voor een hybride warmtepomp?
Uit onderzoek blijkt dat 7 op de 10 huizen geschikt zijn voor een hybride warmtepomp. Wel is het de moeite om te kijken of je extra isolatiemaatregelen kan nemen. Zoals spouwmuurisolatie, vloerisolatie of dakisolatie.
Daarnaast moet je voldoende plek hebben. Een hybride warmtepomp heeft een binnenunit van ongeveer 30x30x60 centimeter én een buitenunit. Die kun je het beste vergelijken met een buitenunit van een airco. Beide apparaten moeten met elkaar verbonden zijn.
Alternatieven voor een hybride warmtepomp
Naast de hybride warmtepomp is er ook de zogenoemde full-electric warmtepomp. In dat geval is er geen cv-ketel meer voor op de koude dagen. Wil je dit toepassen in je huis, dan is super goede isolatie van belang. Ook moet je radiatoren vervangen door laagtemperatuur-radiatoren of vloerverwarming.
Een full-electic warmtepomp is duurder in de aanschaf, maar nog belangrijker: je moet rekening houden met serieuze kosten en ingrepen om je huis geschikt te maken. Daarom is dit voor velen op dit moment nog niet interessant.
Wij willen het liefst van het gas af
Bij de renovatie van onze jaren '60-bungalow is de wens om zoveel mogelijk duurzaamheidsmaatregelen te nemen. We willen minimaal een hybride warmtepomp, maar het liefst volledig van het gas af. Wat het precies gaat worden, dat gaan we komende periode ontdekken als de plannen voor de verbouwing concreter gaan worden.