Inrichten keuken tips
Interieur
Lody Trepels
Interieur
11/14/2023
10 min
0

Onze tips voor het inrichten van je keuken

11/14/2023
10 min
0

We delen graag onze tips voor het inrichten van je keuken. Afgelopen tijd zijn wij namelijk volop bezig geweest met onze droomkeuken. Van het bepalen van de wensen en de eisen tot het uitzoeken van de apparatuur en de materialen.

Stiekem moet je veel keuzes maken als je een nieuwe keuken gaat kopen. Er zijn veel dingen waar je iets van moet vinden of knopen over moet doorhakken. Waar moet je allemaal rekening mee houden bij het inrichten van je keuken? En welke keuzes hebben wij gemaakt? We vertellen je er meer over.

Benieuwd naar alle merken en apparaten die we hebben gekozen? Scroll dan direct door naar het laatste hoofdstuk van dit blog.

De wensenlijst voor je ideale keuken

Een goede voorbereiding is het halve werk. Denk daarom na over alle wensen en eisen die je hebt voor je nieuwe keuken. Ben niet te terughoudend bij het maken van dat lijstje. Schrijf alles op wat voor jou belangrijk is.

Het beste kun je op tijd beginnen met het maken van de eisenlijst. Want onze ervaring is dat je langzaam maar zeker steeds beter weet, wat er nu echt belangrijk voor je is in de keuken. Bij ons duurde het ook wel even voordat we het echt goed op papier hadden en we het samen eens waren over alle details.

Doe ook inspiratie op als je hiermee aan de slag gaat. Door online te kijken op websites van keukenzaken, maar ook door gewoon eens vrijblijvend een aantal showrooms binnen te wandelen. En sla dan vooral de opdringerige verkopers van je af. "We kijken gewoon even rond om inspiratie op te doen", werkt prima. Want anders zit je voor je het weet al met zo'n verkoper om tafel. Maar daarvoor is het nog veel te vroeg.

In dit blog delen we onze tips en ervaringen met het kopen van een keuken.

Dit zijn onze eisen voor de keuken

Wij zijn dus ook lang bezig geweest om een goede eisenlijst te maken voor de keuken. Dat heeft ons in de rest van het traject enorm geholpen om de juiste keukenzaak te vinden en om ook de juiste keuzes te kunnen maken.

Een aantal belangrijke punten uit onze eisenlijst voor de keuken:

  • Groot kookeiland met een barretje
  • Grote kookplaat met afzuiging
  • Kraan met kokend warm en gekoeld bruisend water
  • Twee ovens, waarvan een stoomoven
  • Grote koelkast en een aparte vriezer
  • Wijnklimaatkast
  • Stopcontacten in het kookeiland

Naast deze 'praktische' eisen, hadden we ook goed in beeld wat de uitstraling moest worden van de keuken. Zeker nadat de interieurarchitect een mooi kleurenpalet had samengesteld.

Benieuwd naar al onze wensen en eisen? Bekijk onze briefing voor de keukenzaak.

Keuken ontwerp inrichting

Zo gingen we op jacht naar onze droomkeuken

Nadat we de wensen en eisen goed op een rijtje hadden, gingen we op jacht naar de ideale partner om onze nieuwe keuken te leveren.

Hiervoor hebben we de hulp ingeschakeld van de Badkamer & Keukenmakelaar. Zij bemiddelen tussen jou en verkopers van keukens en badkamer. Zodat jij weet dat je goede kwaliteit krijgt voor een eerlijke prijs.

Een keukenzaak in Duitsland bleek uiteindelijk de ideale partner voor ons te zijn. We zijn met hen in zee gegaan om onze keuken te kopen. Met onze eisenlijst en het ontwerp van de interieurarchitect in de hand, gingen we dus de grens over om de keuken uit te zoeken. Hier vertellen we je daar alles over.

Dit wordt onze droomkeuken

Inmiddels hebben we alle keuzes voor de keuken gemaakt. De 3D-ontwerpen zijn uitgewerkt en de offerte is klaar. De hoogste tijd dus om met jullie alle details over onze droomkeuken te delen. Dit zijn de keuzes die wij hebben gemaakt.

Het kookeiland

We gaan koken en spoelen aan het eiland. Daarbij hebben we ervoor gekozen om links de spoelbak en kraan te plaatsen. Rechts komt de kookplaat. Dat doen we zodat de kookplaat en de ovens dicht bij elkaar in de buurt zitten. Die komen namelijk ter hoogte van de kookplaat in de kastenwand.

De vaatwasser plaatsen we in de kast naast het spoelgedeelte. Onder de spoelbak komt een kast met twee lades. De bovenste om handdoeken, vaatwastabletten en meer van dit soort spullen op te bergen. In de ondersta lade komen afvalbakken, waarover straks meer.

Met de indeling van het kookeiland hebben we behoorlijk lang lopen te stoeien. Met name de afstand tussen het barretje en de spoelbak is voor ons belangrijk. Je wilt niet met je bord bovenop de spoelbak zitten. Na veel gepuzzel kwamen we uiteindelijk tot de ideale indeling.

Keukeneiland indeling

De kasten aan het kookeiland krijgen een groene kleur. Voor het aanrechtblad hebben we gekozen voor terrazzo. De kraan en de spoelbak worden zwart.

Belangrijk is de hoogte van het werkblad. Deze moet op jouw lengte worden afgestemd. Kijk hier dus goed naar als je een keuken gaat kopen.

Barretje aan het kookeiland

Een belangrijk onderdeel van het kookeiland is het barretje. Dit loopt om de hoek, zodat je niet met z'n allen op een rijtje zit, maar je elkaar ook kunt aankijken. Er is ruimte voor vijf krukken aan de bar. Deze krukken worden bekleed met dezelfde stof als de muur rechts van het kookeiland. Daarover zometeen meer.

Onder het kookeiland komt een wijnkoelkast. Deze plaatsen we bewust aan de andere kant van het eiland, zodat deze ook in de buurt van de eetkamer zit. Op het kookeiland komen ook nog ingebouwde zwarte stopcontacten. Onmisbaar voor het aansluiten van keukenapparaten en natuurlijk voor het opladen van je telefoon.

Inrichting keuken ontwerp

De keukenkasten en lades

Onder het kookeiland hebben we gekozen voor uitsluitend lades. Handig voor potten en pannen, maar ook voor bijvoorbeeld borden en andere keukenaccessoires. Een van de grote lades krijgt ook een binnenlade met daarin een bestekinzet.

Onze hele keuken wordt greeploos. De bovenste lade kun je met de hand open trekken. Hiervoor komt er een zogeheten greeplijst tussen de lades en het kookeiland. Deze krijgt een gouden tintje. Dat past mooi in het kleurenpalet.

De onderste lade krijgt een push-to-open-functie. Zo hoef je niet te bukken, maar kun je even met je been tegen de lades duwen om ze te openen. Super handig!

Keuken inrichting lades

Er komt ook een grote kastenwand. Helemaal links komt de vriezer. Aan de rechterkant de koelkast. Deze komt bewust rechts, omdat 'ie zo ook het snelst te bereiken is vanuit de woonkamer. Om de deuren goed te kunnen openen, komen er verticale greeplijsten. De vriezer en koelkast worden 178 centimeter hoog.

Tegenwoordig kun je de kastdeuren bij een koelkast of vriezer trouwens ook voorzien van een motortje dat ze automatisch opent via een soort push-to-open-systeem. Dat is echter vrij prijzig en bij onze keukenzaak werd dit afgeraden. "Want dit klinkt leuk, maar gaat vaak na enkele jaren kapot. En dan kost het weer veel geld", was het eerlijke verhaal.

Verder worden in de kastenwand twee ovens ingebouwd. Een stoomoven en een gewone oven. Deze komen tegenover de kookplaat. Handig voor de workflow in je keuken. Boven en onder de oven komen gewone kasten met planken. Ook is er nog een hoge kast met planken. Opbergruimte genoeg dus.

Koffiebarretje

In de kastenwand komt ook een koffiebarretje. Omdat dit er zo gezellig uit ziet. Hier komt ook nog een leuk plankje om accessoires en kookboeken op te zetten.

Belangrijk bij het koffiebarretje: genoeg stopcontacten. Om je koffiemachine aan te sluiten, maar ook als je voor iets anders stroom nodig hebt. Daarom komen er bij ons zowel links als rechts in de achterwand twee stopcontacten.

Het werkblad en de achterwand worden van hetzelfde terrazzo-materiaal als ons kookeiland. De kasten krijgen een eiken houten uitstraling. Het is niet gemaakt van echt hout, maar het is gelakt laminaat. Dat kan beter tegen een stootje en vieze vingers.

De muren en de vloeren

Wij gaan voor een kleurrijk huis. Een groen kookeiland, een terrazzo blad en een houtlook kastenwand zijn dus niet genoeg. We gaan nog meer doen met kleur.

Vooral de muur naast het kookeiland moet een eyecatcher worden. Deze krijgt een soort van knuffelbehang: behang in de vorm van stof in een roze kleur. Kleurrijk en zacht  

De krukken aan het barretje gaan we bekleden met dezelfde roze stof. Ook komen er lichtroze gordijnen bij de schuifpui richting de tuin. De deuren tussen de keuken en de eetkamer krijgen dezelfde houtlook als de kastenwand.

In een groot deel van het huis gaan we voor een kurkvloer. Deze krijgt een wat donkerdere en warme kleur en komt ook in de keuken. De vloer kan tegen een beetje water. Als je het maar snel weer droog maakt. Dat wordt dus wel oppassen geblazen in de keuken.

Inrichting keuken moodboard

De keukenapparatuur

Een keuken zonder een flinke lading apparatuur is natuurlijk geen keuken. Ook hier hebben we goed over nagedacht: wat willen we echt hebben qua apparatuur in de keuken?

Uiteindelijk was die keuze eigenlijk vrij makkelijk. Want natuurlijk wil je een koelkast, vriezer, vaatwasser en oven in je keuken.

We hadden in onze vorige keuken een stoomoven, dus deze moest er zeker weer komen. Daar liepen we soms tegen het probleem aan dat we meerdere dingen in de oven wilden klaarmaken op hetzelfde moment. Daarom komt er ook nog een 'gewone' oven in de keuken.

Over een magnetron hebben we lang getwijfeld. Die gebruiken we heel weinig, maar af en toe is 'ie verdomd handig. Toch vonden we het zonde van de ruimte. Het compromis: er komt een magnetron, maar dan wel in de bijkeuken.

De koelkast en vriezer worden beide 178 cm. hoog, zodat we echt genoeg ruimte hebben. Toch vrezen we qua koelkast af en toe meer ruimte nodig te hebben. Dus er komt in de bijkeuken ook nog een iets kleinere koelkast. Een wijnkoelkast mocht ook niet ontbreken, vonden we. Die hoort eigenlijk wel thuis in zo'n grote keuken.

Last but not least: een Quooker-kraan. Onmisbaar als je deze eenmaal hebt gehad, dus die komt er ook weer. In de variant die ook gekoeld water en bruisend water kan leveren. Met een zwarte kraan met flexibele slang en met de grootste capaciteit.

Nadeel van de Quooker is dat 'ie veel plek in beslag neemt in het keukenkastje. Dat lossen we op door de inham voor het barretje iets minder diep te maken. Daardoor ontstaat er ruimte achter de lades onder de spoelbak. Die ruimte is net genoeg om de Quooker-apparatuur te plaatsen. Handige oplossing, met dank aan de keukenzaak.

In de koffiecorner komt een bonenautomaat te staan waarmee je naast gewone koffie bijvoorbeeld ook capuccino en latte machiatto kunt maken.

Slimme keukenapparatuur

Wij bouwen een slim huis en dus mag ook in de keuken slimme apparatuur niet ontbreken. Tegenwoordig is veel keukenapparatuur er ook in een slimme variant, maar wij hebben hierin wel scherpe keuzes gemaakt. De slimme varianten zijn namelijk ook een stuk duurder.

Onze beide ovens en de vaatwasser hebben Home Connect aan boord. Daarmee kunnen ze straks worden aangestuurd vanuit ons smarthomesysteem. Handig om bijvoorbeeld de vaatwasser te laten starten op het moment dat de zonnepanelen veel stroom opwekken of om de oven alvast even te laten voorverwarmen voor die verse broodjes terwijl je net wakker bent.

Alle andere apparaten worden gewoon 'dom'. Waarom? Omdat wij (nu) de meerwaarde niet inzien van een slimme koelkast of vriezer. Of omdat de slimmigheid echt niet genoeg toevoegt als je het afzet tegen de extra kosten.

Het is leuk om je wijnklimaatkast op afstand te kunnen bedienen, maar hij staat toch altijd op dezelfde temperatuur. En het is leuk dat je je koffiemachine op afstand kan besturen, maar je zult er toch echt zelf een kopje onder moeten zetten nadat hij eerst het reinigingsprogramma heeft uitgevoerd nadat je hem hebt aangezet.

Er komen nog wel wat andere slimmigheidjes in de keuken. Zo wordt alle verlichting automatisch aangestuurd, komen er inbouwspeakers in het plafond en plaatsen we een display van Google. Handig om even met een stemcommando een timer te starten of muziek aan te zetten.

Verlichting in de keuken

Het lijkt nu een beetje een sluitpost, maar dat is het zeker niet: de verlichting in de keuken. We werken samen met een verlichtingszaak aan een goed lichtplan voor ons huis en dus ook voor deze ruimte.

Er komen sowieso toffe lampen boven het kookeiland te hangen. Boven de koffiecorner wordt verlichting ingebouwd in de plankjes en aan de onderkant van de bovenkastjes.

De rest van het verlichtingsplan voor de keuken moet nog worden uitgewerkt.

Keuken verlichting

Alle merken op een rijtje

Hierboven hebben we alles verteld over de inrichting van de keuken en de keuzes die we voor de keuken hebben gemaakt. Tot slot zetten we nog even alle merken en details op een rijtje. Doe er je voordeel mee als je zelf op jacht gaat naar een nieuwe keuken!

  • De keuken is van het merk Häcker Küchen. We kiezen voor de productlijn Systemat in de greeploze variant.
  • De keukenkastjes van het kookeiland zijn van het type AV6000: gelakt in een ralkleur. De kastenwand van het type AV2004 Laminaat repro gelakt.
  • Het terrazzo-werkblad is van het merk Grigio Venato in de variant gezoet.
  • De kraan is de Quooker Flex zwart met de COMBI+-boiler en de Cube.
  • De zwarte composiet spoelbak is van het merk Caressi.
  • De vaatwasser, beide ovens, magnetron, beide koelkasten en vriezer zijn van Siemens uit de serie Studioline. De vaatwasser en ovens beschikken over Home Connect.
  • We gaan voor de Novy Easy 1861 kookplaat met geïntegreerde afzuiging.
  • De wijnkoeler is van het Duitse merk Caso. We gaan voor de WineDeluxe E29 meet twee koelzones.
  • De inbouwstopcontacten in het kookeiland zijn van Bachmann.
  • De lampen boven het kookeiland zijn van By Eve. Het gaat om de Bulb Tube in de uitvoering metallic smoke.
  • Het afvalsysteem in de lade onder de spoelbak is de Naber Cox Box. Dat is een speciaal afvalsysteem voor in de keuken. Wij gaan voor de variant met vier verschillende bakken, zodat we het afval goed kunnen scheiden. Bij het systeem wordt een afdekplaat ingebouwd in de lade. Deze sluit als je de lade dicht doet en gaat automatisch weer open als je de lade opent.

Heb jij nog tips voor de inrichting van een keuken of vragen aan ons? Laat dan even een reactie achter.

Reacties