Bezoekje aan Brussel: dit is het interieurplan voor onze woonvilla

Wat van ver komt, is lekker. Of mooi in dit geval. Voor het interieurontwerp van ons huis zijn we de grens overgegaan. Naar Brussel. De interieurarchitecten van La Fabrika Studio tekenen voor het interieurplan van onze toekomstige woonvilla. En die keuze voor een Belgische partij maakten we niet zomaar.

Wat is een interieurplan?

Om bij het begin te beginnen: wat is een interieurplan eigenlijk?

Het interieurplan vormt de basis van het interieur van je huis. In dit plan wordt duidelijk hoe je toekomstige interieur er uit komt te zien. Er worden keuzes gemaakt in indeling, kleuren, materialen, meubels en de verlichting.

Het interieurplan is je houvast voor de verdere inrichting van je huis. Met dit plan in de hand kun je de juiste verf gaan kiezen, de juiste stoffering uitzoeken, op jacht naar vloeren, behang, lampen, enzovoorts.

Afhankelijk van de afspraken die je maakt met de interieurarchitect, krijg je een uitgebreid advies op papier en verschillende 3D-ontwerpen. Veel interieurarchitecten bieden ook de mogelijkheid om een rol te spelen in de daadwerkelijke uitvoering of ze gaan zelfs samen met jou shoppen.

Wat kost een interieurplan?

Over de kosten van een interieurplan kunnen we weinig concreets zeggen. Die zijn enorm verschillend.

Uiteraard is dit behoorlijk afhankelijk van wat je van een interieurarchitect vraagt. Je kunt het wat dat betreft ook zo gek maken als je zelf wilt. Van een eenvoudig adviesgesprek met wat kleurvoorstellen tot de volledige uitvoering, inclusief persoonlijke shop-begeleiding tijdens het uitzoeken van je meubels. En alles wat daar tussenin zit natuurlijk.

Het is vooral belangrijk om te bedenken wat je nodig hebt. Weet je eigenlijk al heel goed wat je wilt of heb je echt geen idee? Heb je een beetje feeling met interieur of is dat echt niet jouw kopje thee? Vind je het leuk om zelf te gaan shoppen of heb je er een bloedhekel aan om winkels af te struinen op zoek naar die ene toffe lamp?

Afhankelijk van wat jouw wensen zijn, kies je welke services je wilt van de interieurdesigner. En dat is van grote invloed op de prijs. Hou er in ieder geval rekening mee dat een beetje een serieus advies voor een heel huis al snel aan paar duizend euro kost.


Hoe kies je de juiste interieurarchitect?

Smaken verschillen. Dat geldt ook als het gaat om het interieur van je huis. Het is dus belangrijk om een interieurarchitect te kiezen die aansluit bij jouw smaak.

De zoektocht begint tegenwoordig vooral online. Pinterest en Instagram zijn goede plekken om te zoeken naar interieurontwerpen en vervolgens te kijken welke architect er achter de mooie plaatjes zit. En je kunt natuurlijk ook een rondje Googelen of verschillende interieurwebsites bekijken om zo namen van interieurdesigners te vinden.

Uiteindelijk moet je vooral iemand kiezen die qua stijl bij je past. Daarna is het tijd om contact op te nemen en te kijken of er ook een persoonlijke match is. En natuurlijk om te kijken of het past binnen je budget.

Interieurarchitect in België

Wij zijn de grens overgestoken en hebben onze interieurarchitect gevonden in België. Hoe dat dan, vraag je je waarschijnlijk af. Nou, dat zullen we uitleggen.

Wij zijn groot fan van klusprogramma's op tv en kijken ook veel van dit soort programma's op de Belgische tv. Een van onze favorieten is Blind Gekocht. De Belgische variant van Kopen Zonder Kijken.

In dat programma kopen mensen een huis zonder het gezien te hebben. Een makelaar en interieurarchitect gaan op zoek naar een woning op basis van de wensen van de kopers. En vervolgens toveren ze een vaak oud en gedateerd huis helemaal om tot het droomhuis van de deelnemers.

In Blind Gekocht is Kelly Claessens een van de interieurarchitecten. Zij is van de woningen met veel kleur. Wij toevallig ook! En dus zeiden we tijdens het kijken van het programma tegen elkaar: 'zij moet ons interieur gaan ontwerpen'. En als wij iets willen, dan moet het ook gebeuren... dus namen we contact met haar op.

Kelly heeft haar eigen winkel en designstudio La Fabrika in Brussel. Samen met haar team maakt ze de meest kleurrijke interieurplannen. Niet geheel onbelangrijk: ook nog eens voor een enorm betaalbare prijs.


Ons traject bij de interieurarchitect

Een interieurontwerp ontstaat niet zomaar. Daar gaat aardig wat tijd in zitten.

Uiteraard begint het met het in kaart brengen van alle wensen. Wij maakten niet alleen een moodboard, maar schreven ook een uitgebreid stuk: de briefing voor de interieurarchitect. Ook hadden we een uitgebreid gesprek met de interieurdesigners om alle wensen door te nemen. In zo'n gesprek krijg je vooral ook veel vragen over allerlei details.

Daarna komt het aan op geduld   Wij moesten tot gisteren geduld hebben, maar het was het wachten meer dan waard. We kregen onze prachtige ontwerpen te zien tijdens een bezoek aan La Fabrika in Brussel.

Onze opdracht: veel kleur, out-of-the-box en een WOW-effect. Het resultaat: veel kleur, out-of-the-box en een mega-WOW-effect. Wij zijn helemaal verliefd op het interieurontwerp.

Nu ben je natuurlijk nieuwsgierig... dat snappen we. En dus kun je ons kleurrijke interieurplan hier tot in detail bekijken.