Het interieur met veel kleur

#colourcrush in onze moderne woonvilla 

Een belangrijke basis voor een verbouwing is het interieurplan. Hoe ga je de ruimtes indelen en wat wordt de sfeer? Iets waar wij in het traject heel veel aandacht aan hebben besteed.

Het begon allemaal met het ontwerp van de architect. Hij maakte op basis van onze eisen en wensen een ontwerp voor ons toekomstige droomhuis. Daarmee was er een belangrijke basis: de plattegrond en indeling van het huis. Ook ontwierp de architect de buitenkant van het huis.

Terwijl het traject met de architect in volle gang was, gingen we op zoek naar een interieurarchitect. Wij zijn liefhebbers van woon- en bouwprogramma's. En dus kijken we op de Belgische tv naar 'Blind Gekocht'. Via dat programma maakten we kennis met interieurarchitect Kelly Claessens van La Fabrika Studio in Brussel. Wij benaderden haar en haar team voor ons interieurontwerp.

Onze interieurwensen

Het opstellen van onze interieurwensen heeft veel tijd gekost. We begonnen los van elkaar met het verzamelen van interieurfoto's. We struinden Instagram en Pinterest af. En we bladerden ook lekker analoog door allerlei woontijdschriften. Al die afbeeldingen gooiden we in een gezamenlijke map. Die map namen we vervolgens samen door om zo een selectie te maken van de dingen die we allebei mooi vonden.
Al snel tekende zich een duidelijke lijn af: veel kleur en verschillende materialen. Een warme uitstraling en een gezonde mix van modern en gebruik van oudere materialen. We formuleerden het als volgt voor de interieurarchitect:

  • Veel kleur in het interieur
  • Out‑of‑the box
  • Een WOW‑effect
  • Sfeer, gezelligheid en geborgenheid
  • Modern en een vleugje vintage


Maar het bleef niet bij deze kernwoorden. We schreven een uitgebreid document waarin we dieper inzoomden op wat we wel en absoluut niet wilden in ons interieur. Samen met de door ons geselecteerde foto's plofte er zo een flinke stapel input op het bureau in Brussel. In een online-call bespraken we al deze dingen en spraken we uitgebreid over alle details. Het resultaat: een fantastisch en kleurrijk interieurplan!

Interieurdesign slaapkamer en badkamer

Een van de belangrijkste plekken in huis is voor ons de slaapkamer en badkamer. Een ruimte om heerlijk tot rust te kunnen komen. Je even terug te trekken. Of gewoon stiekem veel te lang onder een warme waterstraal te relaxen. We hebben dus goed nagedacht over de inrichting en de sfeer voor deze ruimtes.
De plattegrond van onze slaapkamer en badkamer-en-suite is zeker zo'n tien keer veranderd om tot het perfecte resultaat te komen. En ook aan het interieurontwerp is geschaafd om de gewenste sfeer neer te zetten. De badkamer krijgt daarbij ook een echt wellness gevoel. Met een dubbele inloopdouche, een bad, een extra groot wastafelmeubel en een sauna.

Een kleurrijke boel

Veel kleur en verschillende materialen, zo was de opdracht. Dat is goed gelukt. Kijk bijvoorbeeld eens naar de toiletten. In het kleinste kamertje gaan we flink uitpakken. Het wordt een kleurrijke boel op onze wc's. De basiskleur wordt oud roze. En die kleur komt dan ook direct overal. Op alle wanden, inclusief de deuren. En zelfs de lamp wordt oud roze.
Overigens worden niet alleen de muren in een kleurtje geverfd. We schilderen op die wanden ook de plinten en de deuren mee in dezelfde kleur. Zo ontstaat er echt een geheel. In de slaapkamer en toiletten krijgt ook het plafond een kleurtje. En uiteindelijk wordt er helemaal niks wit. De muren en plafonds die geen kleur krijgen, gaan we namelijk verven in wit met een ondertoon.
Voor de vloer hebben we gekozen voor een lichte kurkvloer in het hele huis. Alleen in de badkamers en de toiletten komt een tegelvoer. Hier gaan we voor een terrazzo-vloer die matcht met het keukenblad op ons kookeiland.

Het lichtplan

De interieurarchitecten hebben ook een basis gemaakt voor het lichtplan. Op welke plek komt er verlichting? In onderstaande plattegrond zijn de belangrijkste lichtpunten ingetekend. Het is echt een basis. Uiteindelijk komt er nog een veel uitgebreider lichtplan voor ons huis.

Onze tips voor jou

De belangrijkste tip is: neem de tijd. Daardoor duurt het lang, maar het levert daarna wel een prachtig interieurontwerp op. Begin los van elkaar met het selecteren van afbeeldingen voor je moodboard. Zoek naar de overeenkomst en omarm de verschillen. Geef die gewoon mee aan de interieurarchitect.
Probeer uiteindelijk een aantal kernwoorden op te schrijven voor de interieurarchitect. Deel de foto's die jullie samen geselecteerd hebben voor het moodboard. En schrijf een uitgebreide briefing voor de interieurarchitect. Op die manier zijn alle ingrediënten aanwezig om tot een goed plan te komen.
Zodra je het interieurontwerp ziet, moet je het weg durven leggen. Kijk er op een later moment met een frisse blik naar. Ben kritisch over elk detail. Laat het 3D-ontwerp nog eens aanpassen in een andere kleur of met ander materiaal als je twijfelt. Net zolang totdat je echt helemaal zeker weet dat je tevreden bent.