Een keuken kopen in Duitsland. Wij hadden er ook niet direct aan gedacht, maar toch waren we dit weekend in Duitsland om onze nieuwe keuken uit te zoeken. En de ervaring was heel goed. In alle rust maakten we onze definitieve keuzes.
Waarom een keuken kopen in Duitsland?
Voor het kopen van onze keuken zijn we in zee gegaan met de Badkamer en Keuken Makelaar. Zij verkopen zelf geen keukens, maar zijn een tussenpartij. Ze helpen je met de zoektocht naar de juiste keukenzaak voor jouw wensen en budget.
De wensen- en eisenlijst voor onze keuken hadden we eerder zelf al gemaakt. De interieurarchitect ging hiermee aan de slag en bepaalde de kleuren en materialen.
Met die (uitgebreide) basis gingen we naar de Badkamer en Keuken Makelaar. Zij tekenden het nog eens goed uit en gingen in de keukenbranche op zoek naar de voor ons ideale partij. Hoe dat werkt, vertelden we in dit eerdere blog al.
De Badkamer een Keukenmakelaar tekende een 2D-plattegrond met alle maten voor onze nieuwe keuken:
Er kwam een drietal geschikte partijen uit de bus. Alledrie goede kwaliteit en binnen ons budget. De nummer 1 uit de lijst: Meppens Küchenstudio.
Inderdaad, een Duitse keukenzaak in het plaatsje Meppen. Net over de grens bij Emmen. Wel een eindje rijden, maar toen we zeiden dat geen probleem te vinden, was het advies om voor hen te kiezen boven de twee andere Nederlandse keukenzaken.
De kwaliteit van Duitse keukens is namelijk erg goed. Vaak beter dan keukens die in andere landen worden geproduceerd. Ook veel keukenapparatuur wordt gemaakt in Duitsland. Overigens zijn de meeste keukens die je in Nederland koopt ook van Duitse makelij.
Maar naast de kwaliteit van de keuken zelf, is ook de kwaliteit van de montage belangrijk. Net als de service daarna. En die is in Duitsland ontzettend goed. Deutsche Gründlichkeit noemen ze dat. In Nederland hoor je hier vaak klachten over en wij hebben daar in het verleden ook slechte ervaringen mee gehad.
Is een keuken kopen in Duitsland goedkoper?
Of een keuken kopen in Duitsland goedkoper is, dat is moeilijk te zeggen. Dat ligt echt aan de keuzes die je maakt. In ons geval is dat in ieder geval wel zo. Want ook in het prijsonderzoek kwam deze keukenzaak als meest gunstige uit de bus.
Wat het grote verschil is tussen Nederland en Duitsland is de manier waarop de verkoop wordt aangepakt. In Nederland krijg je standaard eerst een veel te hoog bedrag te horen. Daarna kan het onderhandelen beginnen en moet je proberen zoveel mogelijk van de prijs af te praten. In Duitsland krijg je direct de eerlijke prijs.
Dat maakt trouwens ook dat het dus relaxter is om in Duitsland een keuken te kopen. De verkopers zijn daardoor iets minder van die snelle commerciële mannetjes.
Ons bezoek aan Meppens Küchenstudio
Wij waren dit weekend dus bij de keukenzaak in Meppen. We hadden via de Badkamer en Keukenmakelaar een afspraak met verkoper Andries. En hoewel wij goed Duits verstaan en het een beetje spreken, was het heel fijn dat Andries Nederlands sprak. Hij vertelde dat 'ie zo'n 250 keukens per jaar aan Nederlanders verkoopt. Dus met die taalbeheersing zat het bij hem wel goed.
Het was een relaxte afspraak. Ook omdat eigenlijk al bijna helemaal bekend was hoe onze keuken eruit moet komen te zien.
We zoomden dus vooral in op de details. Hoe gaan we de kastjes indelen, waar komt welke apparatuur, wat wordt de hoogte van het werkblad, welke kleur greeplijst willen we, waar komen de stopcontacten op het kookeiland en welke kleur moeten de binnenkasten krijgen?
Ook moesten we qua apparatuur nog een aantal keuzes maken: een kookplaat en een wijnklimaatkast moesten nog worden uitgezocht. Na een helder advies was ook die keuze snel gemaakt. En we ontdekten de mogelijkheid van een ingebouwd prullenbakken-systeem in een lade om je afval makkelijk te kunnen scheiden.
Keuken kopen in Duitsland: onze ervaring
Wat super fijn was aan het bezoek, was de rust waarin we naar de details konden kijken. Geen verkoper die je zoveel mogelijk wil aansmeren, maar rustig en gedegen advies.
Eerlijk vooral ook over dingen waaraan je zeker geen geld moet uitgeven, zoals een ingebouwd zeeppompje. "Want dat ziet er leuk uit, maar is totaal niet praktisch."
Na een uur praten over onze keuken en vooral ook nog een uur over allerlei andere dingen (van vergunningen tot de politiek in Nederland en Duitsland), zat de afspraak erop. Zonder op het einde een offerte onder je neus geduwd te krijgen met de boodschap om "nu te tekenen, want dan krijg je extra korting."
Die offerte en de verder uitgewerkte tekeningen waarop alle besproken details staan, krijgen we komende week in de mail. Zodat we er op ons gemak naar kunnen kijken. En dat voelde heel fijn. Ons uitstapje naar een Duitse keukenzaak was echt een verfrissende ervaring.
Benieuwd naar alle details over onze toekomstige keuken? In dit blog vertellen we er alles over.