Keuken kopen tips
Interieur
Femke de Kort
Interieur
10/09/2023
7 min
0

Zo pakken wij het kopen van onze keuken aan

10/09/2023
7 min
0

Een keuken kopen is een flinke investering. Het is ook een keuze die je maakt voor vele jaren. Wij hebben dus goed nagedacht over hoe we dat aanpakken.

Van een duidelijke eisenlijst tot het inschakelen van een partij die voor ons op jacht gaat naar een goede deal. Dit zijn onze tips voor het kopen van een keuken.

De opdringerige keukenverkoper

Je kent het wel. Je stapt een keukenzaak binnen en voor je het weet staat er een verkoper naast je. Zonder dat je het in de gaten hebt, worden de eerste verkooptrucjes al toegepast. Amper een paar minuten later zit je al bijna klem. Een kop koffie wordt voor je neus gezet en even later staan de eerste schetsen voor je droomkeuken al op papier.

De verkoper doet veel moeite voor je. En als een paar uur later de tekening helemaal naar wens is en je super enthousiast bent, dan slaat 'ie toe. Er komt een onweerstaanbaar aanbod. Dertig procent korting. Speciaal voor jou. Moet je wel nu direct even tekenen. "Deze unieke kans laat je toch niet liggen?"

Als jij al eens een keuken hebt gekocht, dan weet je dat het vaak zo gaat. Wij maakten het ook mee toen we de keuken voor ons vorige huis kochten. Het was de eerste aankoop voor onze eerste grote verbouwing. Ook wij waren gevoelig voor deze verkooptrucjes. Binnen een paar uur hadden we alles gekocht.

We dachten een goede deal te hebben, maar niks bleek minder waar. En die vriendelijke meegaande verkoper werd ineens een zakelijke en afstandelijke hork toen we daarna aan de bel trokken over de slechte afwerking en enkele beschadigingen.

Dit keer pakken we het kopen van de keuken dus anders aan. Al blijft de verleiding groot. Vorig jaar waren we op een woonbeurs in België toen een gehaaide verkoper ons binnen enkele minuten precies had waar 'ie wilde. Aan de verkooptafel met een blanco vel om de keuken uit te tekenen. We gingen erin mee omdat we wel benieuwd waren naar zijn schetsen en de kosten. En je raadt het al: binnen no-time lag er een mooi basisontwerp en een prijs. We kregen dertig procent korting. Speciaal voor ons als enthousiaste beursbezoekers. Moesten we wel direct even tekenen. "Een unieke kans, echt waar."

Hoeveel kun je afdingen bij het kopen van een keuken?

Op het kopen van een keuken kun je makkelijk afdingen. De meeste keukenzaken bieden met gemak zo'n dertig procent korting aan op hun prijs. Dat bleek ook wel uit onze twee ervaringen.

Die dertig procent is een soort standaard korting. Laat je dus niet verleiden door zo'n 'exclusief aanbod' dat alleen vandaag geldig is. Als je morgen terugkomt, krijg je precies diezelfde korting weer. Sterker nog: als je een week later belt, kan het zomaar zijn dat ze je nog een scherper aanbod doen. Er zitten namelijk grote marges op keukens.

De beginprijs is vaak te hoog, zodat het lijkt alsof er veel korting wordt gegeven. Trap daar dus niet zomaar in. Ook op de keukenapparatuur zitten grote marges. Vaak geldt: des te meer apparaten je koopt, des te groter de korting.

Hoe onderhandel je over een keuken?

Het onderhandelen over de prijs van een keuken is heel normaal. Bedenk vooral zelf eerst exact wat de wensen voor je nieuwe keuken zijn en wat je budget is. Dan heb je een duidelijk startpunt voordat je naar een keukenzaak gaat. Wij stelden een uitgebreide wensen- en eisenlijst voor onze keuken op.

Als je uiteindelijk in de situatie komt, dat je moet gaan onderhandelen, begin je altijd met een lager bod dan je maximale budget. Zo heb je in ieder geval ruimte om te onderhandelen zonder in de problemen te komen. Als het uiteindelijk niet lukt om (nog meer) korting te krijgen, kun je ook altijd kijken of je nog gratis extra's kunt krijgen bij de keuken.

De Consumentenbond heeft een speciale pagina gemaakt met tips voor het onderhandelen met een keukenverkoper. De moeite waard om eens te bekijken.

Keuken kopen tips besparing

Het 3D-ontwerp van onze nieuwe keuken door onze interieurarchitect.

Maar hier hadden wij dus geen zin meer in...

Door de slechte ervaring bij het kopen van onze vorige keuken en alle verhalen die je hoort over opdringerige verkopers, zijn wij op zoek gegaan naar een alternatief.

Wij hadden geen zin in verkooptrucjes, onder druk gezet worden, onderhandelen en daarna het gevoel te hebben alsnog bedonderd te zijn. Dus gingen we op zoek naar een andere manier om een keuken te kopen. En dankzij een toffe winactie op Instagram kwamen we uit bij de ideale oplossing.

De Badkamer en Keuken Makelaar

Wij zijn voor het kopen van onze keuken (en badkamer) in zee gegaan met de Badkamer en Keuken Makelaar. Zij verkopen geen keukens en badkamers, maar zijn een soort tussenpartij. De Badkamer en Keuken Makelaar helpt je met het kopen bij een keuken- en/of badkamerwinkel. Hun belofte: neutraal advies, garantie op kwaliteit en een eerlijke prijs.

Inmiddels zijn we al een tijdje bezig met het traject en onze ervaring is super goed. Het contact verloopt telefonisch. Het begint met een gesprek over je wensen en eisen voor de keuken. Wij leverden een uitgebreid document aan met onze uitgangspunten en hadden al een ontwerp van onze interieurarchitect.

In het eerste telefoongesprek spraken we dus vooral over alle details. Daarna moesten we nog vragenlijsten invullen waarbij we ook konden aangeven wat ons gewenste budget was. De Badkamer en Keuken Makelaar zorgt vervolgens voor 2D-tekeningen met de indeling en maatvoering. Als je die hebt goedgekeurd en alle details en wensen zijn besproken, dan gaan zij voor jou shoppen.

Ze vragen bij heel veel partijen offertes op. Daarbij kijken ze naar de prijs en kwaliteit. Zodra al die offertes binnen zijn, heb je opnieuw een afspraak en worden de uitkomsten besproken. Je krijgt dan advies over welke partij het beste aansluit bij jouw wensen en budget.

Vervolgens moet je zelf op pad. Via de Badkamer en Keuken Makelaar wordt een afspraak gemaakt bij de keuken- of badkamerzaak. Daar ga je de producten bekijken, definitieve keuzes maken en wordt een 3D-ontwerp gemaakt. Uiteindelijk krijg je van de verkoopmedewerker een offerte. Onderhandelen? Dat hoeft niet. De offerte neem je mee, stuur je door naar de makelaar en zij nemen het traject weer van je over om tot de scherpste prijs te komen.

In deze video wordt uitgelegd hoe de Badkamer en Keuken Makelaar werkt:

Waarom meer korting via de Badkamer en Keuken Makelaar?

Het grote voordeel van de Badkamer en Keuken Makelaar is dat het je een hoop gedoe bespaart. Je hoeft niet zelf naar allerlei keukenzaken om alles te vergelijken en continu te onderhandelen over offertes. Dat traject nemen zij van je over. Door hun ervaring weten ze wat er te krijgen is in de markt en wat de kwaliteit is. Niet alleen van de producten, maar ook van de keukenzaken zelf. Onze ervaring is dat je een super open en eerlijk advies krijgt.

Maar uiteraard wil je niet alleen van het gedoe af, je wilt ook een goede prijs. Ze zeggen dat het hen lukt om gemiddeld nog 1600 euro extra korting te krijgen op de prijs die je zelf had kunnen uitonderhandelen. Waarom? Omdat zij een grote klant zijn bij de keukenleveranciers. Jij en ik kopen ongeveer 1 of 2 keer in ons leven een keuken. Zij doen het dagelijks voor hun vele klanten. Dus kunnen ze meer korting afdwingen bij de keukenzaken.

En nog een voordeel: de mensen achter de Badkamer en Keuken Makelaar hebben zelf als verkopers gewerkt in de keukenbranche. Ze kennen dus alle trucjes en weten alles over de prijzen, de marges en de kwaliteit. Dat voordeel zetten ze nu in om scherp te kunnen onderhandelen.

Hoe groot onze korting exact gaat zijn, dat weten we nog niet. We moeten de definitieve keuzes nog maken de komende periode. Maar we weten wel wat de richtprijs gaat zijn. Die valt heel mooi binnen het gestelde budget. Waar wij vreesden dat ons budget niet realistisch en veel te laag was, zitten we er nu zelfs nog een stuk onder. En meevallers tijdens een verbouwing zijn altijd zeer welkom  

Hoe kan ik besparen op een nieuwe keuken?

Besparen op een keuken kan op allerlei manieren. Dit zijn enkele zaken waar je bij de aanschaf en/of bouw van een nieuwe keuken op kunt besparen:

1. Zorg voor een goed en duidelijk plan

Een goede voorbereiding is het halve werk. Bij een keuken moet je over veel dingen nadenken. Welke apparatuur wil je, op welke plekken komt die apparatuur, hoeveel lades en kastjes wil je? Denk vooraf goed na. Des te duidelijker jouw wensen en eisen, des te slimmer de keuzes die je gaat maken. En dat bespaart uiteindelijk geld.

2. De keuze voor de keukenopstelling

Een keuken met een kookeiland is duurder dan een rechte keuken of een hoekkeuken. Met de keuze voor de keukenopstelling kun je dus zeker besparen. Een deel van de kosten zit ook in het verleggen of aanleggen van stroom, water en afvoeren. Als je een keuken gaat renoveren, dan is het dus goedkoper om zaken als de vaatwasser en gootsteen weer op dezelfde plek in te tekenen.

3. De keuze voor materialen

Je kunt een keuken natuurlijk volledig op maat laten maken, maar je kunt ook kiezen voor standaard afmetingen. Dat laatste is vaak goedkoper. Denk aan een kookeiland. Je kunt gaan voor een eiland van 3.52 meter, maar dan wordt het een hele puzzel met onderkastjes. Als je gaat voor 3.60 meter dan kunnen er zes kastjes met een standaard maat van 60 centimeter worden gebruikt.

Ook als het gaat om de andere materialen kun je goedkopere keuzes maken. Een kunststof werkblad is goedkoper dan natuursteen. Een wit keukenkastje met handgrepen is goedkoper dan donkergroen met touch-to-open.

Ben wel kritisch: goedkoop is vaak duurkoop, dus hoewel je kunt besparen op materiaal, is het wel belangrijk om kwalitatief goed spul te kopen.

Een goede optie is ook om te kijken naar de keukens van Ikea. Zij bieden ook veel mogelijkheden. Toch een bijzondere touch aan die keuken geven? Er zijn ook allerlei bedrijven die frontjes maken voor Ikea-keukens, zodat je kunt zorgen voor een mooiere uitstraling.

4. Zelf slopen

Arbeidsuren zijn duur. Als je de keuken gaat verbouwen, kan het dus enorm de moeite waard zijn om te kijken wat je zelf kunt doen. Vanwege garantie is het niet aan te raden om de keuken zelf te plaatsen. Dat levert gegarandeerd gedoe op als er iets mis gaat. Maar de huidige keuken zelf slopen, dat kan natuurlijk prima.

5. Showroomkeuken- of apparatuur kopen

Regelmatig worden showroomkeukens verkocht of is er een faillissementsveiling. Dat is ook een goede manier om te besparen op een nieuwe keuken. Je moet het dan wel doen met de keuken zoals 'ie te koop wordt aangeboden.

Ook keukenapparatuur kun je op die manier goedkoper kopen. Vaak voor ongeveer de helft van de nieuwprijs. Ook is het de moeite waard om de zogenoemde 'koopjeshoek' of 'tweede-kans'-pagina's van webwinkels en electronicazaken in de gaten te houden voor mooie aanbiedingen.

Wij hebben dat ook gedaan om te besparen op de aanschaf van onze nieuwe keuken. Het belangrijkste deel van de apparatuur hebben we afgelopen jaar alvast gekocht via online-veilingen. En dat levert ons toch een mooie extra besparing op!

Reacties