Het ontwerp van onze bungalow

Een moderne, duurzame en levensloopbestendige woonvilla met atelier

Onze opdracht aan de architect: maak van onze gedateerde jaren '60-bungalow een moderne, duurzame en levensloopbestendige woonvilla met atelier. En hou hierbij rekening met al onze wensen en eisen.
Na een uitgebreide zoektocht kwamen we eind 2022 uit bij architect Viktor van Hooff. Hij tekende al meerdere keren voor de renovatie van een oude bungalow. Zijn ontwerpen spraken ons enorm aan. En dus maakten we kennis met hem. Na een goed eerste gesprek en een heldere offerte, gingen we samen aan de slag om de opdracht tot een goed einde te brengen.

Het Programma van Eisen

Het traject begon bij ons met het schrijven van een Programma van Eisen. Hierin staat tot in detail welke wensen en eisen we hebben. Welke ruimtes moeten er zijn, wat is hiervan de ideale grootte, hoe gaan we de ruimtes gebruiken en wat moet vanuit waar toegankelijk zijn? Over alle details hebben we nagedacht voordat de architect daadwerkelijk aan de slag kon.
Ook de technische wensen hebben we in dit Programma van Eisen opgeschreven. Zo gaan we verduurzamen en krijgt ons huis een smarthome‑systeem. Viktor moest dus aan de slag met een flink eisenpakket. Hij wist dit te vertalen in een prachtig ontwerp.
In bovenstaande foto's zie je het ontwerp van de buitenkant van onze bungalow. De gedateerde bouw krijgt een compleet nieuwe uitstraling. Met daarin mooi opgenomen het oorspronkelijke woongedeelte met kap.

De indeling van de bungalow

De huidige indeling van de bungalow is verre van ideaal. Dat moet worden opgelost tijdens de verbouwing. En dus vroegen we aan onze architect ook om elke vierkante meter te bekijken en een nuttige bestemming te geven.

Uiteraard hadden we zelf goed in kaart gebracht wat onze wensen en eisen waren. Dat is onmisbaar als je gaat verbouwen. Want als je zelf niet weet wat je wilt, hoe moeten de mensen die je bij de verbouwing gaat betrekken het dan weten?

Ons uitgangspunt: we willen 'slim wonen'. De indeling van het huis moet handig zijn en aan alle kanten kloppen. Het moet levensloopbestendig worden, praktisch en sfeervol. Ook komt het huis vol met slimme technieken om ons leven zo aangenaam mogelijk te maken.

Al die uitgangspunten vormden de basis voor de indeling en het globale ontwerp van de ruimtes. Met dat basisontwerp gingen we vervolgens naar onze interieurarchitect voor het maken van een gedetailleerd interieurplan.
In bovenstaande foto's zie je het ontwerp van de binnenkant van onze bungalow. De hele indeling wordt op de schop genomen. Dit eerste ontwerp van de ruimtes vormt de basis voor de interieurarchitect om mee verder te gaan.

De plattegrond

Wat is de ideale indeling van je huis? Eerlijk is eerlijk. Maar die vraag hebben we een hele tijd flink lopen stoeien. Zeker omdat we nogal een lijst met wensen hadden voor ons gezin met twee dochters. En er moet ook nog eens een kantoor en atelier worden gerealiseerd. Al met al werd dat een behoorlijke puzzel.
Onze belangrijkste wensen op een rijtje:

  • Grote leefkeuken met zicht op de tuin
  • Bijkeuken met washok
  • Woonkamer met tv-hoek met zicht op de tuin
  • Rustig leeshoekje met boekenkast
  • Technische ruimte op centrale plek
  • Atelier voor Fems Toffe Dingen met eigen ingang en toilet
  • Aparte eetkamer die ook te gebruiken is als extra ruimte voor het atelier
  • Grote master-bedroom met eigen badkamer, apart toilet en kastenwand
  • Master-bedroom moet zicht hebben op de zijtuin en eigen privé-terras hebben
  • Badkamer bij master-bedroom met dubbele douche, bad en sauna
  • Twee slaapkamers voor de kinderen met een aparte badkamer direct ernaast
  • Voldoende bergruimte in een garage en door toegang tot de bergzolder via vlizotrap
  • Garderobe in de gang met voldoende ruimte voor jassen, tassen, schoenen en paraplu's


Alsof deze wensenlijst nog niet lang genoeg was, hadden we ook voor elke ruimte nog specifieke wensen. Zo wilden we een kookeiland met een barretje, moest het atelier bepaalde afmetingen hebben en wilden we dat de slaapkamers allemaal in dezelfde hoek van het huis zouden komen. En er stonden nog een paar bijzondere wensen op het lijstje.

Zo slaapt Femke aan de linkerkant van het bed en wilde ze dat er aan haar zijde geen loop zou zijn. Daar kan ze namelijk niet zo goed tegen... Die wens bleek nog verdomd ingewikkeld, want dat zorgde ervoor dat er op de indeling van de slaapkamer en badkamer het langste is gepuzzeld. Tien versies later hadden we ook voor die ruimte de ideale indeling.

Onze tips voor jou

Zoals tussen de regels door al te lezen valt: het maken van het ontwerp was een lang en tijdrovend proces. Van het schrijven van een uitgebreid Programma van Eisen tot een enorme puzzel qua indeling van de slaapkamer. Neem die tijd, want dit is echt de basis van je verbouwing. Denk liever een maand extra na dan een dag te weinig.
Leg de plannen af en toe weg en kijk er later weer met een frisse blik naar. Laat ze aan anderen zien en neem hun feedback ter harte. Praat er samen honderd keer over en discussieer nog maar eens over alle details. Pak je oorspronkelijke plan er nog eens bij en vink alle punten  af. Ben niet te snel tevreden en schaam je er niet voor om de architect nog een keer aan het werk te zetten. Dat is 'ie gewend.
Puzzel totdat je voor 1000 procent zeker weet dat het klopt. Het heeft ons enorm geholpen om tot dit droomplan te komen.