Zo kies je het juiste smarthomesysteem voor je slimme huis

Het kiezen van het juiste smarthomesysteem: hier moet je rekening mee houden

Het kiezen van het juiste smarthomesysteem moet je vergelijken met het uitzoeken van een nieuwe badkamer of keuken. Het zijn van die keuzes waarbij je absoluut niet over een nacht ijs gaat. En als je ze eenmaal hebt gemaakt, zit je er voor heel veel jaren aan vast.

Voordat je een keuze maakt voor een smarthomesysteem, moet je eerst in kaart brengen wat je wilt bereiken in je slimme huis.

Ga je alleen voor automatische aansturing van je verlichting of wil je ook de gordijnen en verwarming aansturen? Neem je genoegen met verschillende losse systemen naast elkaar of wil je alles centraal aansturen en met elkaar laten samenwerken?

Smarthome controller als basis van je slimme huis

Als je écht een slim huis wilt bouwen, dan is alles onderling verbonden. Alle onderdelen werken samen en zijn centraal aan te sturen. Zo kun je werkelijk alles koppelen en dus je huis volledig automatiseren.

In de basis heb je twee keuzes:

  1.  Een smarthome controller die verschillende protocollen en apparaten van verschillende fabrikanten ondersteunt.
  2. Een gesloten domoticasysteem dat (vooral) werkt met componenten van het eigen merk, maar wel zo uitgebreid is dat alle functionaliteiten gerealiseerd kunnen worden.

Om een goed overwogen keuze te kunnen maken, moet je eerst beginnen met een plan. En om dat plan te kunnen maken moet je ook een aantal vragen beantwoorden:

  1. Hoeveel geld wil je uitgeven aan het slim maken van je huis?
  2. Als er geen sprake is van nieuwbouw: wil je verbouwen of moet alles zonder breken in de huidige situatie?
  3. Wil je zelf aan de slag met het installeren van het systeem of schakel je een vakman in?
  4. Wil je na installatie zelf de boel kunnen programmeren of schakel je hiervoor ook iemand in?

Maak een plan voor je smarthome

Vooraf goed nadenken over dit soort zaken, helpt je om een goed onderbouwd plan te maken. Vergelijk het dus met die badkamer of keuken. Ook daar bepaal je vooraf wat het ongeveer mag kosten, hoe ingrijpend de verbouwing mag zijn en welke zaken je eventueel zelf wilt aanpakken. Wij schreven zelfs een compleet Programma van Eisen voor onze verbouwing.

Pas daarna ga je nadenken over de verder details. Bijvoorbeeld over de keukenapparatuur, het aantal kastjes en de globale indeling. En pas als je dat helder hebt, ga je richting de keukenzaak om te kijken wat er allemaal verkrijgbaar en mogelijk is. Bij de keuze voor een smarthome-systeem werkt het eigenlijk net zo.

Wil je dus aan de slag met een slim huis? Maak een plan. Eerst globaal en daarna wat meer in detail. Pas daarna ben je er klaar voor om een keuze te maken voor een bepaald systeem óf naar de vakman te gaan die je met deze keuze helpt.

Hoe maak je een plan voor je smarthome?

Het maken van een plan voor je smarthome kan ingewikkeld zijn. Waar moet je in godsnaam beginnen? Wat is er eigenlijk allemaal mogelijk? En wat is er verkrijgbaar in de markt? Het is te veel om in dit blog antwoord op al die vragen te kunnen geven. De smarthome-markt kan best overweldigend zijn namelijk. Er is zoveel verkrijgbaar dat de keuze enorm is.

Het beantwoorden van de vragen die ik hierboven stelde, kunnen je al een eind op gang helpen. Wat daarnaast helpt is om eens op te schrijven wat je eigenlijk verwacht van een slim huis. Om je een beetje op gang te helpen zie je op de pagina over ons vorige huis hoe wij dat omtoverden in een smarthome. Het geeft een aardig overzicht van wat er in de basis allemaal mogelijk is.

Schrijf (bijvoorbeeld per ruimte) eens op wat je slim zou willen maken. Bijvoorbeeld:

  1. Ik wil dat de verlichting automatisch aan en uit gaat op basis van de lichtsterkte.
  2. Ik wil de gordijnen en andere raamdecoratie elektrisch kunnen bedienen.
  3. Ik wil met 1 druk op de knop de verlichting in de juiste sfeer kunnen zetten.
  4. Ik wil dat de verlichting automatisch uit gaat als er geen beweging is in de ruimte.
  5. Ik wil de verwarming automatisch aansturen en dat deze uitschakelt als we niet thuis zijn.
  6. Ik wil weten hoe de luchtkwaliteit in deze ruimte is en een melding als deze niet goed is.
  7. Ik wil de ruimte beveiligen tegen inbraak door het plaatsen van een bewegingssensor.
  8. Ik wil een rookmelder plaatsen en ook een melding ontvangen op mijn telefoon als deze geactiveerd wordt.
  9. Ik wil het audiosysteem in deze ruimte met 1 druk op de knop kunnen bedienen en aansturen via mijn telefoon.
  10. Ik wil dat ik mijn vaatwasser, oven, magnetron, droger en wasmachine op afstand kan aansturen.
  11.  Ik wil als ik tv ga kijken dat alle apparatuur wordt ingeschakeld en dat de verlichting in de juiste stand wordt gezet.
  12. Ik wil dat als ik ga slapen alle verlichting, audio- en tv-apparatuur wordt uitgezet en het alarm wordt ingeschakeld.
  13. Ik wil dat automatisch het gras wordt gemaaid zodra iedereen naar het werk en naar school is.
  14. Ik wil dat de tuin automatisch wordt besproeid als de grond te droog is. Maar wel alleen als we niet in de tuin zijn.
  15. Ik wil dat de robotstofzuiger gaat rijden zodra we 's avonds naar bed gaan.

Door op die manier na te denken over wat je allemaal wilt automatiseren, komt er al heel snel een duidelijk beeld van de wensen en eisen aan het systeem.

Welke apparatuur heb je nodig om een huis slim te maken?

Nu je weet wat je wilt, kun je per punt nadenken over welke apparaten nodig zijn om dat te realiseren. Hier wordt het al wat technischer, maar misschien kun je zelf best een eind komen door logisch te redeneren.

Kijk maar eens mee naar wat er nodig is per punt om dit te realiseren:

  1. Aansturing van de verlichting en een sensor die lichtsterkte meet.
  2. Aansturing van de gordijnen en andere raamdecoratie.
  3. Een schakelaar die je qua functionaliteit kunt programmeren.
  4. Aansturing van de verlichting en een bewegingssensor.
  5. Slimme aansturing van het verwarmingssysteem.
  6. Een sensor die de luchtkwaliteit kan meten en een smarthome-systeem dat meldingen kan sturen naar je smartphone.
  7. Een bewegingssensor en een inbraaksysteem binnen je smarthome-installatie.
  8. Een rookmelder die gekoppeld is aan je smarthome-systeem. Het systeem moet meldingen kunnen sturen naar je smartphone.
  9. Een multiroom-audiosysteem dat via je smarthome-systeem te koppelen is aan een slimme schakelaar.
  10. Een vaatwasser, oven, magnetron, droger en wasmachine die gekoppeld kunnen worden aan een smarthome-systeem.
  11. Een afstandsbediening die gekoppeld is aan het smarthome-systeem of slimme stekkers die apparatuur kunnen inschakelen. Ook moet je de verlichting kunnen aansturen.
  12. Een schakelaar bij je bed die je bedient als je gaat slapen of sensoren onder je matras die meten of je in bed ligt. Ook moet je de verlichting en apparatuur kunnen aansturen vanuit het smarthome-systeem. Bijvoorbeeld met slimme stekkers. Ook moet er een koppeling zijn met je alarmsysteem.
  13. Een robotmaaier die wordt aangestuurd vanuit het smarthome-systeem. Een koppeling tussen je telefoon en het smarthome-systeem, waardoor het systeem op basis van je lokatie weet of je wel/niet thuis bent.
  14. Een automatisch besproeiingssysteem dat gekoppeld is aan je smarthome-systeem en sensoren of camera's die zien of er iemand in de tuin is.
  15. Een robotstofzuiger die gekoppeld is aan je smarthome-systeem en een mogelijkheid om het systeem te vertellen of iedereen slaapt. Zie voor de mogelijkheden ok punt 12.

De zoektocht naar het juiste smarthome-systeem

Nu ben je dus alweer een stap dichterbij. Je weet wat je wilt en wat er in de basis nodig is. Nu kun je starten met de zoektocht naar een geschikt smarthome-systeem. Daarvoor moet je weer even terug naar de vragen uit het begin van dit blog. Door die vragen te beantwoorden kun je gerichter gaan zoeken naar een geschikte oplossing voor jouw wensen en situatie.

Aangezien er zoveel verschillende systemen op de markt zijn, kunnen we je niet met twee of drie vragen richting de juiste oplossing helpen. Het vergt flink wat research. Zoek op Google, bekijk filmpjes op YouTube of kijk eens op websites als Tweakers of FWD Smarthome voor tips en reviews.

Natuurlijk kun je ook op zoek naar een domotica-specialist om met je mee te kijken. Misschien wil je de verdere keuzes en aanleg zelfs wel uitbesteden. Maar het is ook super leuk om er zelf mee aan de slag te gaan. Heb je daar hulp bij nodig? Dan kunnen wij je misschien wel helpen! We hebben namelijk al zo'n zeven jaar ervaring in het zelf bouwen van slimme huizen. Schroom dus niet om contact op te nemen en te informeren naar de mogelijkheden.

Reactie plaatsen