Een goede voorbereiding is dus het halve werk. Of je nu een grote of een kleine verbouwing voor de boeg hebt. Met ons stappenplan helpen we je op weg.
In dit stappenplan:
Stap 2: Bepaal je wensen en eisen
Nu je weet wat je wilt en wat het mag kosten, is het tijd om aan de slag te gaan met het ontwerp. Zoek hiervoor op tijd naar een architect. Belangrijk is om een architect te zoeken die aansluit bij jouw stijl. Als je die gevonden hebt, is het goed om een kennismaking in te plannen. Een goede klik met je architect is heel belangrijk. Hij of zij gaat namelijk jouw ideeën vertalen naar een ontwerp voor jouw droomhuis.
Tijdens het maken van het ontwerp zijn er drie verschillende fases:
Zorg ervoor dat de architect ook controleert of het ontwerp in het bestemmingsplan past en is toegestaan binnen de geldende regelgeving. Anders loop je het risico dat je een mooi ontwerp hebt, maar dat het nooit werkelijkheid wordt.
Tijdens dit traject is jouw rol enorm belangrijk. Jij moet checken of de architect al je wensen en eisen op een goede manier heeft vertaald naar het ontwerp. Ben kritisch. Niet tevreden of twijfel je? Laat het ontwerp aanpassen totdat je 100% zeker bent van je zaak. Zeker bij twijfel is het verstandig om meerdere versies te laten maken, zodat je de verschillende opties kunt vergelijken.
Zorg ervoor dat er ruim de tijd is voor dit traject. Bekijk de schetsen en tekeningen vaak. Leg ze regelmatig even weg om later met een frisse blik opnieuw te kijken. Let daarbij op alle details. Van de plaatsing van het bed tot de draairichtingen van de deuren. Elk detail telt straks in je nieuwe huis.
De architect buigt zich al over de indeling van je huis. Je hebt dan dus een globaal indelingsplan. Sommige architecten werken misschien ook al de eerste schetsen voor het interieur uit. Maar ons advies is om ook altijd een interieurarchitect in te schakelen. Een interieurdesigner kan zorgen voor de WOW-factor in je huis. Samen met de interieurarchitect kijk je naar kleuren, materialen en verlichting.
Ook voor het interieur geldt: denk tot achter de komma na over elk detail. Ook dit werk je uit op papier. Eerst globaal in klad. Later uitgebreid tot in detail. Je schrijft alles op in een uitgebreide briefing voor de interieurarchitect. Maak ook een moadboard waarin je duidelijk laat zien wat je mooi vindt.
Zorg dat je ook voor dit traject genoeg tijd hebt. Kijk kritisch naar de ontwerpen. Vraag om staaltjes die je mee naar huis kunt nemen om de kleuren en materialen echt te beleven. Leg de plannen op tijd weg om er later met een frisse blik weer kritisch naar te kijken. Weken nadat je het ontwerp hebt gekregen, moet alles nog steeds 100% goed voelen. Niet zeker van je zaak? Laat de plannen aanpassen. Net zolang tot je weet dat het echt is zoals je het wilt.
De interieurarchitect zal in het plan ook een voorstel doen voor meubels, maar in deze fase hoef je je daar nog niet druk om te maken. Het besluit welke meubels je straks wilt, kun je beter later nemen. Als de ruimtes (bijna) klaar zijn, weet je namelijk pas echt hoe ze aanvoelen. Dat is ook het beste moment om op jacht te gaan naar meubels.
En als dan alles gesloopt is, kan de opbouw beginnen. Misschien steek je in deze fase ook wel zelf de handen uit de mouwen of je laat alles doen door een aannemer of klusjesmannen. Afhankelijk van de keuze die je maakt, is het belangrijk om te zorgen voor een goede planning. Zodat de juiste mensen er op het juiste moment zijn.
Ook als je niet zelf aan de slag gaat, sta je in deze fase niet langs de zijlijn. Kijk kritisch mee en bewaak het proces om ervoor te zorgen dat alles wordt uitgevoerd zoals je wilt en is afgesproken. Maar hou er ook rekening mee dat er altijd dingen niet gaan zoals gepland. Omdat spullen niet leverbaar zijn, klusjesmannen ziek worden of andere projecten uitlopen.
Er gaan ook altijd dingen mis tijdens de bouw. Raak er niet van in paniek, word vooral niet boos, maar blijf erover in gesprek. Met goede communicatie worden de meeste problemen uiteindelijk weer opgelost.
Als alles klaar is, kan de verbouwing worden opgeleverd. Of misschien zijn er tussendoor ook wel opleveringen. Bijvoorbeeld als de keukenleverancier klaar is met het plaatsen van de keuken. Aan jou de taak om te controleren of alles werkt, of alles volgens de afspraken is gemaakt en of alles netjes en goed is.
Een aantal dingen om op te letten bij de oplevering:
Zorg dat je alles goed controleert voordat je een handtekening zet onder het opleveringsrapport. En als er iets niet naar wens is, laat het dan noteren. Zo weet je ook zeker dat het is vastgelegd. Spreek af hoe en wanneer het wordt opgelost.