Het stappenplan voor je verbouwing

In 15 stappen naar een zorgeloze verbouwing

Als je gaat verbouwen komt er veel op je af. Er zijn honderd-en-een dingen waar je rekening mee moet houden. Als je zonder goede voorbereiding start met je verbouwing, dan is dat dus vragen om problemen. Onverwacht hoge kosten, gedoe met de vergunning, discussies met je aannemer of achteraf spijt van keuzes die je overhaast hebt gemaakt. Een kleine greep uit wat er allemaal mis kan gaan.

Een goede voorbereiding is dus het halve werk. Of je nu een grote of een kleine verbouwing voor de boeg hebt. Met ons stappenplan helpen we je op weg.

Waarom wij je kunnen helpen...

Wij hebben vele jaren ervaring met verbouwen. In meerdere fases verbouwden we ons vorige huis en op dit moment zijn we volop bezig met de renovatie van een jaren ’60-bungalow. We delen graag onze ervaring en zetten in dit stappenplan op een rijtje waar je rekening mee moet houden. Volg deze tips en pak je klus goed aan. Met dit stappenplan zijn we ervan overtuigd dat je zonder zorgen kunt beginnen aan je verbouwingsproject.

Het stappenplan voor je verbouwing

In dit stappenplan:

  • Stap 1: Leer je huis kennen
  • Stap 2: Bepaal je wensen en eisen
  • Stap 3: Stel je budget vast
  • Stap 4: Zoek een architect en start met het ontwerp
  • Stap 5: Ga aan de slag met een interieurarchitect
  • Stap 6: Vraag op tijd de omgevingsvergunning aan
  • Stap 7: Technische plannen uitwerken
  • Stap 8: Op jacht naar de juiste materialen
  • Stap 9: Offertes opvragen en bouwpartijen vastleggen
  • Stap 10: Slopen maar!
  • Start 11: Start met bouwen
  • Stap 12: De oplevering
  • Stap 13: Afwerking en inrichting
  • Stap 14: Subsidies aanvragen
  • Stap 15: Genieten van je droomhuis

Stap 1: Leer je huis kennen

Als je een nieuw huis koopt, heb je de neiging om nog voordat je de sleutel krijgt te starten met het maken van verbouwplannen. Natuurlijk kan dat, maar als je de mogelijkheid hebt, is het verstandig om eerst in het huis te gaan wonen. Leer het huis kennen. Waar staat de meeste zon, wat is het fijnste plekje in het huis, waar loop je allemaal tegenaan? Door je huis eerst te ontdekken, kun je nog beter bedenken wat je allemaal wilt bereiken met de verbouwing.

Stap 2: Bepaal je wensen en eisen

Verbouwen begint met het maken van plannen. Bepaal tot in detail wat je wensen en eisen zijn. En minstens zo belangrijk: denk hier 100 keer over na. Heb je alles benoemd? Ben je echt zeker van alle uitgangspunten? Wat helpt is om het op te schrijven. Eerst in klad en met trefwoorden. Daarna in een uitgebreid document met alle details. Een zogenoemd Programma van Eisen. En praat er veel over met je partner, familie en vrienden. Je zult merken dat je op die manier steeds scherper krijgt wat je allemaal wilt.

Stap 3: Stel je budget vast

Als je weet wat je wilt, moet je ook weten wat het mag kosten. Stel je budget vast. Misschien heb je spaargeld, een overwaarde van je vorige huis of heb je een bouwdepot afgesloten voor de verbouwing. Reken uit wat je maximale budget is en bouw daarna marge in. Hou tijdens het verbouwen sowieso rekening metonverwachte kosten van ongeveer 10 procent van het totaalbedrag.
Bij het vaststellen van je budget, is het ook goed om te kijken naar de vele subsidieregelingen die er zijn. De Rijksoverheid heeft subsidies voor het verduurzamen van je huis. Veel gemeenten hebben hier ook nog aanvullende regelingen voor. Verder kun je voor energiemaatregelen ook voordelig een extra lening afsluiten.
Ga je een huis renoveren dat al wat ouder is? Kijk dan of een deel van de werkzaamheden in aanmerking komt voor 9 in plaats van 21 procent BTW. Check hiervoor de actuele regels van de Belastingdienst.

Stap 4: Zoek een architect en start met het ontwerp

Nu je weet wat je wilt en wat het mag kosten, is het tijd om aan de slag te gaan met het ontwerp. Zoek hiervoor op tijd naar een architect. Belangrijk is om een architect te zoeken die aansluit bij jouw stijl. Als je die gevonden hebt, is het goed om een kennismaking in te plannen. Een goede klik met je architect is heel belangrijk. Hij of zij gaat namelijk jouw ideeën vertalen naar een ontwerp voor jouw droomhuis.
Tijdens het maken van het ontwerp zijn er drie verschillende fases:

  • Schetsontwerp: een eerste indeling en plattegrond
  • Voorlopig ontwerp: een uitgewerkte indeling en plattegrond, meestal met 3D-beelden
  • Definitief ontwerp: het definitief uitgewerkte plan met alle details die nodig zijn voor het vervolgproces

Zorg ervoor dat de architect ook controleert of het ontwerp in het bestemmingsplan past en is toegestaan binnen de geldende regelgeving. Anders loop je het risico dat je een mooi ontwerp hebt, maar dat het nooit werkelijkheid wordt.


Tijdens dit traject is jouw rol enorm belangrijk. Jij moet checken of de architect al je wensen en eisen op een goede manier heeft vertaald naar het ontwerp. Ben kritisch. Niet tevreden of twijfel je? Laat het ontwerp aanpassen totdat je 100% zeker bent van je zaak. Zeker bij twijfel is het verstandig om meerdere versies te laten maken, zodat je de verschillende opties kunt vergelijken.


Zorg ervoor dat er ruim de tijd is voor dit traject. Bekijk de schetsen en tekeningen vaak. Leg ze regelmatig even weg om later met een frisse blik opnieuw te kijken. Let daarbij op alle details. Van de plaatsing van het bed tot de draairichtingen van de deuren. Elk detail telt straks in je nieuwe huis.

Stap 5: Ga aan de slag met een interieurarchitect

De architect buigt zich al over de indeling van je huis. Je hebt dan dus een globaal indelingsplan. Sommige architecten werken misschien ook al de eerste schetsen voor het interieur uit. Maar ons advies is om ook altijd een interieurarchitect in te schakelen. Een interieurdesigner kan zorgen voor de WOW-factor in je huis. Samen met de interieurarchitect kijk je naar kleuren, materialen en verlichting.
Ook voor het interieur geldt: denk tot achter de komma na over elk detail. Ook dit werk je uit op papier. Eerst globaal in klad. Later uitgebreid tot in detail. Je schrijft alles op in een uitgebreide briefing voor de interieurarchitect. Maak ook een moadboard waarin je duidelijk laat zien wat je mooi vindt.

Zorg dat je ook voor dit traject genoeg tijd hebt. Kijk kritisch naar de ontwerpen. Vraag om staaltjes die je mee naar huis kunt nemen om de kleuren en materialen echt te beleven. Leg de plannen op tijd weg om er later met een frisse blik weer kritisch naar te kijken. Weken nadat je het ontwerp hebt gekregen, moet alles nog steeds 100% goed voelen. Niet zeker van je zaak? Laat de plannen aanpassen. Net zolang tot je weet dat het echt is zoals je het wilt.
De interieurarchitect zal in het plan ook een voorstel doen voor meubels, maar in deze fase hoef je je daar nog niet druk om te maken. Het besluit welke meubels je straks wilt, kun je beter later nemen. Als de ruimtes (bijna) klaar zijn, weet je namelijk pas echt hoe ze aanvoelen. Dat is ook het beste moment om op jacht te gaan naar meubels.

Stap 6: Vraag op tijd de omgevingsvergunning aan

Afhankelijk van je verbouwplannen is er mogelijk een vergunning nodig. Bijvoorbeeld omdat je een aanbouw plaatst of dakkapellen. Als het goed is, heeft de architect al uitgezocht of je een omgevingsvergunning moet aanvragen bij de gemeente. Doe dit op tijd. De standaard beslistermijn is namelijk acht weken. Binnen die acht weken kan de gemeente nog beslissen om de termijn met zes weken te verlengen. Soms is er een uitgebreide procedure nodig. Bijvoorbeeld als je verbouwing grote impact heeft op de omgeving. Dan kan de procedure een half jaar duren.

Stap 7: Technische plannen uitwerken

Nu er een uitgebreide basis ligt, kun je ook aan de slag met het uitwerken van de technische plannen. Onderschat dat niet. Stiekem zit er een hoop techniek in je huis. Uiteraard kunnen de vakmannen je helpen om de plannen uit te werken. Globaal zijn er plannen nodig voor de volgende technieken:
  • Sanitaire voorzieningen (water, afvoer, verwarmingssysteem e.d.)
  • Elektra en verlichting
  • Netwerk
Afhankelijk van je wensen, is er misschien ook een plan nodig voor een beveiligingssysteem en smarthome-systemen.
Ook bij het maken van deze plannen geldt dat het gaat om de details. Waar heb je nu en in de toekomst water nodig? Kies je voor een warmtepomp en/of zonnepanelen? En op welke plekken moeten er stopcontacten komen? Geloof ons. Stopcontacten kun je nooit genoeg hebben! Denk ook na of je vaste internetaansluitingen nodig hebt op bepaalde plekken en hoe je ervoor gaat zorgen dat er overal goed werkende wifi is.
Misschien wel het belangrijkste onderdeel is het maken van een verlichtingsplan. In een lichtplan wordt uitgewerkt op welke plekken lampen komen. Er wordt onderscheid gemaakt tussen basisverlichting, accentverlichting, functionele verlichting en sfeerverlichting. Goed licht maakt of breekt de sfeer en wat je zeker niet wilt, is dat het straks net te donker is in dat ene hoekje waar je 's avonds lekker een boek wilt lezen. Schakel hiervoor dus zeker professionele hulp in.
Ook als het gaat om bijvoorbeeld de keuze voor zonnepanelen of een warmtepomp, is het goed om een professional in te schakelen. Nodig verschillende partijen uit voor een adviesgesprek of ga bij hen langs, zodat je zeker weet dat je op al die gebieden een goede keuze maakt.

Stap 8: Op jacht naar de juiste materialen

Een nieuwe keuken, de inrichting van je badkamer, een vloer, kozijnen, dakpannen, behang, gordijnen. Je staat ervan versteld hoeveel keuzes je moet maken als je gaat verbouwen. Als het goed is, geeft het plan van de architect en interieurarchitect al een goede houvast om mee aan de slag te gaan. En dus is het in deze stap tijd voor de jacht op de juiste materialen. Struin winkels af, bezoek leveranciers, vraag staaltjes op, bezoek woonbeurzen. Langzaam maar zeker maak je keuzes en zoek je uit welke spullen in je verbouwde huis komen. Dit deel van het proces kost veel tijd, maar is stiekem ook heel leuk.

Stap 9: Offertes opvragen en bouwpartijen vastleggen

Met deze stap kun je al beginnen zodra je plannen zo'n beetje definitief zijn. Des te eerder je weet hoe hoog alle kosten zijn, des te eerder je weet of al je plannen haalbaar zijn. Vraag dus op tijd offertes aan voor alle onderdelen. Neem hiervoor ruim de tijd. Veel bedrijven hebben lange wachttijden voor het maken van een offerte en je hebt zelf ook tijd nodig om alles goed te vergelijken. Want per onderdeel kun je het beste twee of drie verschillende offertes opvragen.
Als je kiest voor een aannemer of verschillende bouwpartijen, dan is het goed om duidelijk vast te leggen wat er in de offerte moet worden meegenomen. Zo kom je later niet voor dure verrassingen te staan. Doe dat ook bij offertes voor alle andere zaken, zoals een warmtepomp, zonnepanelen of keuken. Als je de offertes goed wilt kunnen vergelijken, moet je zeker weten dat je ook een prijsopgave krijgt voor dezelfde configuratie.

Stap 10: Slopen maar!

Verbouwen is al duur genoeg. Slopen kun je daarom prima zelf. Als je alle stappen hebt doorlopen en klaar bent voor de uitvoering, dan kun je lekker beginnen met slopen. Nodig familie en vrienden uit, zorg voor het goede gereedschap en een paar kratjes bier. En slopen maar! Bestel trouwens ook op tijd de juiste afvalcontainers voor al je bouwpuin. Toch geen zin om zelf te slopen? Laat het dan doen door de aannemer of een andere bouwpartij.

Stap 11: Start met bouwen

En als dan alles gesloopt is, kan de opbouw beginnen. Misschien steek je in deze fase ook wel zelf de handen uit de mouwen of je laat alles doen door een aannemer of klusjesmannen. Afhankelijk van de keuze die je maakt, is het belangrijk om te zorgen voor een goede planning. Zodat de juiste mensen er op het juiste moment zijn.
Ook als je niet zelf aan de slag gaat, sta je in deze fase niet langs de zijlijn. Kijk kritisch mee en bewaak het proces om ervoor te zorgen dat alles wordt uitgevoerd zoals je wilt en is afgesproken. Maar hou er ook rekening mee dat er altijd dingen niet gaan zoals gepland. Omdat spullen niet leverbaar zijn, klusjesmannen ziek worden of andere projecten uitlopen.
Er gaan ook altijd dingen mis tijdens de bouw. Raak er niet van in paniek, word vooral niet boos, maar blijf erover in gesprek. Met goede communicatie worden de meeste problemen uiteindelijk weer opgelost.

Stap 12: De oplevering

Als alles klaar is, kan de verbouwing worden opgeleverd. Of misschien zijn er tussendoor ook wel opleveringen. Bijvoorbeeld als de keukenleverancier klaar is met het plaatsen van de keuken. Aan jou de taak om te controleren of alles werkt, of alles volgens de afspraken is gemaakt en of alles netjes en goed is.
Een aantal dingen om op te letten bij de oplevering:

  • Controleer of alles goed werkt. Werken de kranen en radiatoren? Kunnen ramen en deuren goed open en dicht? Werkt alle verlichting en andere apparatuur?
  • Is alles goed uitgevoerd. Zitten er geen krassen op kranen, is het schilderwerk streeploos, is het glas niet beschadigd en is er netjes gekit?
  • Is alles klaar en netjes opgeleverd. Zijn lijm- en verfresten verwijderd? Is de rotzooi opgeruimd? Is alles conform afspraak en tekening gemaakt?

Zorg dat je alles goed controleert voordat je een handtekening zet onder het opleveringsrapport. En als er iets niet naar wens is, laat het dan noteren. Zo weet je ook zeker dat het is vastgelegd. Spreek af hoe en wanneer het wordt opgelost.

Stap 13: Afwerking en inrichting

Nu de (meeste) bouwvakkers en klusjesmannen je huis hebben verlaten, is het tijd voor de afwerking. Misschien moet je zelf nog aan de slag met schilderen of het ophangen van de verlichting. En het is natuurlijk tijd voor de inrichting. Kom maar door met die toffe bank, mooie gordijnen en vintage boekenkast. Het is nu aan jou om van het verbouwde huis ook echt je thuis te gaan maken.

Stap 14: Subsidies aanvragen

Misschien kun je aanspraak maken op subsidies. Als het goed is, heb je daar al duidelijkheid over gekregen in stap 2. Zodra het werk is uitgevoerd, kun je de subsidie aanvragen. Let er wel op dat hier allerlei termijnen aan verbonden zijn. Zoek dit dus uit en voorkom dat je te laat bent met het indienen van je subsidieverzoek.
Zorg er ook voor dat je tijdens de verbouwing alles verzamelt wat nodig is voor de aanvraag. Vaak heb je meldcodes nodig, facturen én foto's van tijdens de werkzaamheden. Kijk vooraf dus naar de voorwaarden, zodat je bijvoorbeeld niet vergeet om tijdens de bouw die foto's te maken.

Stap 15: Genieten van je droomhuis

Zo... bouwvakkers het huis uit. Meubels op de plaats. Subsidie gecasht. Plof maar lekker op je nieuwe bank en ga genieten. Gefeliciteerd met je droomhuis!

Het stappenplan downloaden in een handige PDF?

50%
Stappenplan verbouwing
Download het stappenplan en begin zonder zorgen aan je verbouwing.
Download gratis
Your information is safe with us