Een huis kopen op een oververhitte woningmarkt. Tegenwoordig is dat een behoorlijke uitdaging. Het begon enkele jaren geleden met torenhoge prijzen in de Randstad, maar de laatste jaren is dat effect overgeslagen naar de rest van het land.
Vooral het afgelopen jaar was het een gekkenhuis. Vijf tot tien procent overbieden terwijl de vraagprijs al belachelijk hoog is. Het is lange tijd meer regel dan uitzondering.
Wij vertellen je hoe het ons toch lukte om ons nieuwe droomhuis te bemachtigen. Een briefje in de bus blijkt daarbij uiteindelijk dé manier om in een bijna onmogelijke tijd toch een huis te kopen.
De oorzaak van de hoge huizenprijzen
De gekte op de huizenmarkt heeft twee belangrijke oorzaken:
- Er is een schreeuwend tekort aan huizen. Volgens het nationaal bouwplan van het kabinet moeten er vanaf 2024 per jaar 100.000 woningen worden gebouwd om het probleem op te lossen.
- De hypotheekrente staat lange tijd historisch laag. Daardoor is het aantrekkelijk om geld te lenen van de bank én is het mogelijk om een veel hogere hypotheek af te sluiten.
Het enorme woningtekort is niet zomaar opgelost, maar de hypotheekrente is de laatste maanden wel weer aan het stijgen. Onder meer vanwege de sterke inflatie en de oorlog in Oekraïne. Daardoor lijkt het erop dat de stijging van de huizenprijzen sinds april wat aan het afvlakken is.
Als starter schiet je daar trouwens helemaal niks mee op. Door de hogere rente, kun je inmiddels weer iets minder lenen. En dus kan je droomhuis ineens wel iets scherper geprijsd zijn; betalen kun je het alsnog niet.
Instapklaar vs. klushuis
Als je Funda scherp in de gaten houdt, dan zie je een belangrijk onderscheid tussen aan de ene kant de instapklare huizen en aan de andere kant de echte opknappers.
Voor zo'n instapklaar huis betaal je de hoofdprijs. Bel je niet binnen een paar uur met de makelaar, dan zitten de plekken voor een bezichtiging al vol. Een klushuis staat veel scherper in de markt en het animo is stukken lager.
"Een likje verf is eigenlijk wel het maximale"
Onze makelaar vertelt ons dat er op dit moment weinig mensen zijn die zelf willen verbouwen. "Een likje verf is eigenlijk wel het maximale." Verder moet er niet meer al teveel werk zijn aan het huis.
De mensen die wél willen verbouwen, zijn wat voorzichtig vanwege de hoge bouwprijzen. Niemand durft je op dit moment te vertellen hoeveel het opknappen van je huis gaat kosten. Heb je zelf twee rechterhanden en hou je van klussen? Dan is er veel mogelijk. Je kunt de kosten enorm drukken en van een opknapper je droomhuis maken.
Ons avontuur op de huizenmarkt
Ons avontuur op de huizenmarkt begint in 2013. We zijn dan ongeveer 8 maanden samen en wonen al even met z'n tweetjes in het appartement van Femke in de binnenstad van Breda. Ik woon in die tijd na een gesneuvelde relatie bij mijn ouders. En dus is de stap naar samenwonen snel gezet, maar het appartement voelt niet als een fijn thuis.
We beginnen met een zoektocht naar een nieuwe plek. Huren voelt als het weggooien van geld en dus moet het een koophuis worden. Dan nog met de gedachte: als het misgaat met onze relatie, dan is het huis snel genoeg weer verkocht. Niet wetend dat Femke een paar maanden later zwanger raakt en er meer is dan een huis dat ons voor altijd bindt
Ons eerste huis wordt een jaren '30-huis in de populaire wijk Sportpark in Breda. De vorige eigenaren hebben het helemaal opgeknapt. Als ze nét klaar zijn, vinden ze een nieuw klushuis en verkopen ze de boel. Wie doet nu zoiets... Voor ons fijn. Alleen een likje verf en we zijn klaar om te genieten van ons eerste koophuis.
"Een halve ton winst moet zeker lukken"
De realisatie van een smarthome
In 2016 besluiten we dat het tijd wordt voor een tweede kindje. Probleem: ons knusse huisje is veel te klein. Nu al met één kind. Laat staan met een tweede. We gaan op zoek naar een nieuw huis en bellen met de makelaar over de verkoop van ons huis. In Breda zijn de huizenprijzen enorm aan het stijgen. Een halve ton winst, dat moet zeker lukken, vertelt een optimistische makelaar.
Na een relatief korte zoektocht komen we terecht in Ulvenhout, direct naast Breda. Er staan twee huizen in één straat te koop. We bekijken ze allebei en worden verliefd op de enorme ruimte bij een van de twee. Het is absoluut niet onze smaak, maar verbouwen kan prima. Twee dagen later hebben we een deal en een paar weken later is ons andere huis verkocht. Met een halve ton winst. De makelaar heeft gelijk.
We maken volop plannen voor een verbouwing. Ik wil graag een domotica-systeem. En zo bouwen we sinds eind 2016 aan ons eerste slimme huis. Na vijf jaar zijn we helemaal klaar. De aanleg van een nieuwe tuin vormt in de zomer van 2021 het sluitstuk van een jarenlange verbouwing.
Briefje in de bus om een huis te kopen
In 2013 snapten we er maar niks van. Waarom verkoop je een huis als je het net hebt opgeknapt? Dan moet je toch echt gek zijn. En nu doen wij hetzelfde. In januari 2022 nemen we een groot besluit: wij willen verhuizen. Er zijn veranderingen op komst qua werk bij Femke en zo ontstaat het idee om in Loon op Zand te gaan wonen. Daar waar de roots van Femke liggen. Daar waar haar familie woont en waar haar sociale leven ligt.
Inmiddels is de huizenmarkt volledig ontploft. Dus lukt het überhaupt om iets te vinden? Wij vertellen tegen de familie dat we op zoek zijn naar een huis. Het blijkt een gouden zet. Binnen aan paar dagen worden we getipt: er komt een bungalow te koop aan de rand van het dorp. De bewoners zijn op leeftijd en moeten om gezondheidsredenen verhuizen.
Brutalen hebben de halve wereld. En dus schrijven we direct een brief aan de bewoners. Wij willen heel graag jullie huis kopen; mogen we komen kijken? Het blijkt opnieuw een gouden zet. De dag erna belt de makelaar en worden we uitgenodigd voor een bezichtiging.
We zijn niet de enigen die een brief in de bus stoppen. We hebben concurrentie van nog twee andere potentiële kopers. Tijdens de bezichtiging worden we verliefd op de ligging en op het enorme perceel. De bungalow zelf heeft heel veel potentie, maar vooral ook veel liefde nodig. Onze handen jeuken. Wat zouden we hier graag willen wonen.
Bieden op een huis met een motivatiebrief
We besluiten een bod uit te brengen. Exact de vraagprijs. En dat in een tijd dat er volop wordt overboden. Een risico, maar we weten dat we elke euro hard nodig hebben voor onze verbouwingsplannen. En dus doen we niet alleen een bod, maar we schrijven opnieuw een brief.
Een brief waarin we vertellen hoe graag we het huis willen kopen, wat onze plannen zijn met het huis en hoe we onze kinderen er al zien opgroeien. En we doen een - zoals achteraf blijkt - doorslaggevend aanbod.
De bewoners zijn kinderloos en kijken enorm op tegen het leegruimen van het huis. Wij vertellen in de brief dat ze alle spullen die ze niet mee kunnen nemen, mogen achterlaten. Zodat wij het voor hen kunnen opruimen. Naar de kringloop wat nog goed bruikbaar is; richting de vuilstort wat echt weg kan.
De combinatie van het bod, dit aanbod én ons verhaal in de brieven, maakt dat ze voor ons kiezen. Ondanks een voorbehoud van financiering dat een van de andere partijen niet heeft. Met dank aan twee brieven.
Tips voor een brief om een huis te kopen
Een persoonlijke brief kan dus het verschil maken. Op twee momenten in het proces: als je wilt laten weten dat je interesse hebt in een huis voordat het officieel te koop staat en bij het uitbrengen van een bod.
Een aantal tips voor een brief om de interesse voor een huis kenbaar te maken:
- Maak het persoonlijk. De makelaar zorgt wel voor het zakelijke gedeelte. Jij moet met je brief vooral de huidige bewoners overtuigen. Waarom wil jij het huis zo graag hebben?
- Een brief wordt pas echt persoonlijk als je ook wat vertelt over jezelf en over je gezin. Vul het aan met foto's, zodat de verkopers letterlijk en figuurlijk kunnen zien welk vlees ze in de kuip hebben.
- Overdrijf niet. Een brief kan al snel te drammerig of slijmerig overkomen. Ben gewoon open en eerlijk.
- Maar ben ook zeker niet te bescheiden. Je brief moet natuurlijk wel opvallen tussen eventuele andere brieven van potentiële concurrenten. Wees origineel.
- Maak je via je brief je interesse in het huis kenbaar, ga dan nog geen aankoopbedragen noemen. Dat proces volgt na een bezichtiging via bijvoorbeeld de makelaar.
- Zodra je een bod uitbrengt, kun je (nogmaals) een brief sturen naar de verkopers. Vertel in die brief hoe enthousiast je bent geworden van het huis, waarom je er zo graag wil wonen, wat je plannen zijn met het huis en doe eventueel een aanvullend aanbod. Zoals bij ons het aanbod om de spullen achter te mogen laten.
Huizenbezitters kunnen makkelijker verhuizen
Natuurlijk hebben we redelijk makkelijk praten. Als je al op de huizenmarkt zit, kun je veel makkelijker een ander huis kopen. Je hebt vanwege de hoge huizenprijzen namelijk een enorme overwaarde. Dat was ook ons grote geluk. Wij hebben in één week tijd ons huis in Ulvenhout met bijna drie ton winst verkocht. Een nieuw huis kopen wordt dan iets makkelijker. Het zorgt er bij ons zelfs voor dat we een leuk verbouwingsbudget hebben.
Toch is ook voor ons het briefje dé redding geweest. We stonden vooraan in de rij. Hadden geen concurrentie van tientallen anderen omdat het huis nog niet op Funda stond. Een overbiedingsstrijd was daardoor niet nodig. En zo zijn we nu de trotse eigenaar van een jaren '60-bungalow in Loon op Zand. Tijd voor een nieuw klusproject. We gaan het omtoveren tot een duurzaam smarthome.
Hoe wist jij je droomhuis te kopen? Laat je verhaal achter in de comments.