De leukste klusprogramma's op tv: dit zijn onze absolute favorieten

Woon- en klusprogramma's op televisie zijn ontzettend populair. Als je liefhebber bent van verbouwen of interieur, dan valt er genoeg te kijken op de Nederlandse en Belgische tv.

Wij zijn groot fan van klusprogramma's. Veel tv kijken we niet, maar als we kijken dan is het vooral naar dit soort series. Lekker samen op de bank om inspiratie op te doen, te kijken hoe sommige dingen worden gemaakt en gewoon te genieten van het plezier dat anderen hebben met klussen.

Wij zetten hier onze favoriete programma's op een rijtje. En we zijn ook benieuwd of jij nog leuke tips voor ons hebt! Laat ze zeker even achter in de comments.

Klusprogramma's op de Nederlandse tv

Er zijn genoeg klusprogramma's op de Nederlandse tv. Van de puinhopen in Help mijn man is klusser tot de meest luxe huizen in Van Woonvilla naar Droomvilla.

Eigenlijk is er zo'n beetje het hele jaar door ergens wel een bouw- of verbouwprogramma te zien. En zo niet, dan zijn er van veel programma's inmiddels al zoveel seizoenen gemaakt dat je heerlijk kunt bingewatchen.

Bouwprogramma's op de Belgische televisie 

Ook al zijn we rasechte Nederlanders, stiekem zijn wij vooral fan van Belgische tv. Wat maken ze daar mooie programma's!

Ze hebben op het gebied van klusprogramma's een aantal hele leuke formats die (nog) niet in Nederland worden gemaakt. Maar ze slagen er ook in om formats die we in Nederland wel al kennen veel mooier en beter uit te voeren.

Misschien wel het bekendste voorbeeld hiervan is Wie is de mol. Dat kennen ze in België ook, maar dan onder de naam De Mol. En we durven hier toch echt wel te stellen dat de Belgische versie vele malen beter is.

Onze 14 favoriete klusprogramma's op tv

Je leest dit blog natuurlijk vooral om te ontdekken wat onze favoriete bouwprogramma's zijn. Er is niet een bepaalde favoriet, dus de top 14 is qua volgorde redelijk willekeurig samengesteld.

Dit zijn onze favoriete bouw-, klus- en interieurprogramma's op een rijtje.

Huis Gemaakt

Huis Gemaakt is absoluut een van onze favorieten. Het is een programma van de Belgische zender VTM. In het programma strijden koppels om een fantastische droomprijs: een eigen huis.

Op drie plekken in België worden bouwvallen gekocht. En dan bedoelen we ook echt bouwvallen. Een aantal jonge koppels maakt een plan voor de verbouwing en moet dit presenteren aan een jury. Uiteindelijk gaan er per huis drie koppels aan de slag om hun beste bouwskills te laten zien.

De koppels worden uitgebreid gevolgd tijdens het verbouwen. Super tof om te zien hoe ze steeds iets meer bedreven raken in het klussen en enorme stappen zetten. Maar ook tegen welke dingen ze allemaal aanlopen. Zeker als ze voor het eerst in hun leven aan de slag gaan met waterleidingen, afvoeren en elektra. Je steekt er als klusser stiekem van alles van op voor je eigen klus.

Per huis vallen tijdens het seizoen twee van de drie koppels af. Drie koppels blijven dus over. Zij moeten elk hun eigen huis af maken. Een jury geeft hen punten en uiteindelijk gaan ook makelaars en potentiële kopers een oordeel vellen.

Eén koppel heeft aan het einde van de rit de meeste punten en wint dus het door zichzelf gerenoveerde huis. En daarmee een droomstart op de huizenmarkt. De twee andere huizen gaan in de verkoop.

De perfecte verbouwing

De Perfecte Verbouwing is te zien bij RTL en hoort wat ons betreft ook bij een van de beste bouwprogramma's op televisie. In het programma krijgen mensen twee verschillende ontwerpen voor hun verbouwing te zien in virtual reality. Elk ontwerp is door een andere architect gemaakt.

Uiteindelijk kiezen de deelnemers welk ontwerp ze het mooiste vinden. Met dat ontwerp gaan ze zelf aan de slag voor hun verbouwing. Soms echt helemaal zelf; soms met hulp van een aannemer of klusjesmannen.

Wat leuk is, is het inkijkje in het ontwerpproces en uiteindelijk in de verbouwing. Met alle tegenslagen en meevallers. Zo krijg je een goed beeld van wat er allemaal op je pad komt als je gaat verbouwen.

Blind Gekocht

De naam zegt het al: blind een huis kopen. Dat is wat de deelnemers aan dit programma doen. Blind Gekocht is de Vlaamse variant van Kopen Zonder Kijken en te zien bij Play4. Een makelaar en interieurarchitect gaan op zoek naar het droomhuis voor de deelnemers en knappen dit helemaal op naar hun smaak.

Waar in Nederland elke aflevering één stel en huis centraal staat, lopen in België de verhaallijnen door elkaar. Doordat er ook nog meer liefde wordt gestopt in het camerawerk en de montage, levert het wat ons betreft een veel leuker programma op dan we hier in Nederland gewend zijn.

En in België hebben ze nog een belangrijke troef: een fantastische interieurarchitect   Kelly Claessens van La Fabrika. Wij werden door het programma zo'n fan van haar ontwerpen, dat zij met haar team ook het interieurplan voor ons huis heeft gemaakt.

Het moodboard van ons interieurplan door La Fabrika

Tiny House Battle

In Tiny House Battle gaan twee teams met hobbyklussers de uitdaging aan om in een aantal dagen tijd een tiny house te ontwerpen en te bouwen in opdracht van de latere kopers. Die kopers kiezen uiteindelijk een van de twee tiny houses.

In 2021 was het programma al te zien bij RTL. Zij hadden zeven dagen de tijd om het tiny house te bouwen. In België was het programma eind 2022 voor het eerst te zien op VTM. Daar kregen ze negen dagen de tijd voor het bouwproject.

Wat het leuke is van het programma, is dat je ziet welke uitdagingen de klussers voor hun kiezen krijgen. Hoe ga je slim om met de beperkte ruimte in een tiny house? Hoe bouw je op alleen een onderstel een leefbaar klein huis? En tegen welke bouwtechnische uitdagingen lopen ze aan?

Uiteindelijk draait het op tv vooral om het spelelement, maar als klusser zie je ook net genoeg van het proces om er af en toe iets van op te steken.

Klusklauwen

In Klusklauwen gaan twee klussers op allerlei plekken aan de slag om mensen te helpen met een bijzondere klus. Van het ombouwen van een kantine op een autosloperij tot het maken van een tiny house in een oude bus. En waar je echt niet omheen kan bij dit programma: het is gesponsord door Hornbach.

Het programma draait natuurlijk om het klussen. Je ziet goed hoe ze dingen aanpakken en daar kun je ook best wat van leren. Op de website van Klusklauwen delen ze ook nog tips en tekeningen zodat je zelf thuis ook aan de slag kan met het bouwen van leuke creaties.

En daarnaast is het vooral ook een grappig programma door de heerlijk Rotterdamse instelling van de klussers Arwin en Ed. Met veel (foute) grappen, zelfspot en een bijpassende voice-over.

De afleveringen zijn online te bekijken via het YouTube-kanaal van Klusklauwen.

Vakantiehuis for life

Bouw- en klusprogramma's lijken tegenwoordig allemaal een spelelement te moeten hebben. Bij Vakantiehuis for life hebben ze daar een extra dimensie aan toegevoegd. In het programma van VTM gaan hobbyklussers in duo's de strijd met elkaar aan met als doel een vakantiechalet in Durbuy in de Ardennen te verbouwen en te winnen.

De klussers krijgen van een jury punten voor hun klus-skills, maar ze moeten ook allerlei andere sportieve opdrachten doen in de omgeving. Ook daarvoor krijgen ze punten. Wie uiteindelijk de meeste punten verzamelt, wint z'n zelf opgeknapte vakantiehuis. Of nou ja, ze mogen er twintig jaar lang gratis hun vakantie doorbrengen. Toch een belangrijk nuanceverschil.

De grote verbouwing

Je hebt verbouwplannen en je hebt verbouwplannen. In De grote verbouwing bij SBS6 volgen tv-makers in Engeland en Nieuw-Zeeland mensen die extreme bouwplannen hebben. Van die bouwplannen waarvan je weet dat het niet anders kan dan dat er van alles mis gaat. Van bijna onmogelijke technische uitdagingen tot financiële ellende.

Het is geen programma waar je als thuisklusser heel veel van leert. En wat ons vaak opvalt, is dat er zoveel aandacht is voor de bouwtechnische kant en de uitstraling van het gebouw, dat de styling van het interieur (te) weinig aandacht krijgt. Niet alleen op tv, maar ook in het echt. Maar toch is het een prima programma om tijdens een avondje bankhangen lekker op de achtergrond aan te zetten.

De moeite waard?!

Een huis kopen om het helemaal op te knappen en vervolgens weer te verkopen. Liefst met zoveel mogelijk winst natuurlijk. Dat is waar het in De moeite waard?! op RTL4 om draait.

Het 'flippen' van huizen is populair en daar speelt het programma op in. Vaak onervaren koppels gaan vol goede moed aan de slag om zo goedkoop mogelijk een bouwval te renoveren tot een modern huis. Ze krijgen wat hulp en begeleiding van bouwexpert Bob Sikkes.

Het doel is natuurlijk om het huis met zoveel mogelijk winst te verkopen. Spoiler alert: dat lukt zeker niet altijd. Al is het maar omdat de kosten en duur van de verbouwing altijd tegenvallen.


Extreme Makeover Vlaanderen

Extreme Makeover Vlaanderen is van origine een Amerikaans televisieformat, maar inmiddels is er dus ook een Vlaamse versie te zien bij Play4. In het programma draait het om het verbouwen van een huis van een familie die dit zelf niet kan. Bijvoorbeeld door ziekte of overlijden van een van de gezinsleden.

In een aantal weken tijd gaan familie, vrienden en bekenden met hulp van een klusteam en een interieurarchitect aan de slag met de verbouwing. Als kijker krijg je ook goed te zien hoe de klus wordt aangepakt, zodat je er als klusser ook zeker af en toe iets van kan opsteken.

Tussen 4 buren

In Tussen 4 buren van Play4 gaan buren in elkaars huis klussen. Ze wisselen 48 uur van huis om een kamer helemaal onder handen te nemen. Natuurlijk niet helemaal zelf. Ze krijgen hulp van ervaren interieurdesigners. En uiteraard hebben de buren van tevoren hun zegje gedaan over wat ze wel en niet mooi vinden.

Eerlijk is eerlijk: er zijn leukere klusprogramma's op televisie, maar deze is prima om even lekker op de achtergrond aan te zetten. En wij hebben er toch maar mooi wat inspiratie uit gehaald voor bijvoorbeeld de slaapkamers van de kids.

Een van de interieurdesigners in het Tussen 4 buren is de Nederlander Daan Alferink.

Kopen zonder kijken

Dit programma heeft weinig uitleg nodig: Kopen zonder kijken is de Nederlandse variant van het eerder genoemde Blind gekocht. Met het verschil dat er in elke aflevering één koppel centraal staat.

Makelaar Alex van Keulen en bouwkundige Bob Sikkes gaan op zoek naar een geschikt huis voor mensen die het zelf niet lukt om een huis te kopen. Zonder dat de koppels dus weten welk huis voor hen wordt gekocht. Interieurarchitect Roos Reedijk zorgt voor de finishing touch, zodat de woning uiteindelijk ook helemaal naar de smaak van de kopers is.

Van Woonvilla naar Droomvilla

Van Woonvilla naar Droomvilla  op RTL4 is eigenlijk niet meer dan een betaald reclameblok. Het team van Designa Architectuur ontwerpt enorm luxe villa's voor mensen die behoorlijk wat geld te besteden hebben. Dit architectenbureau heeft een gelijknamig inspiratiecentrum en gebruikt het programma als handig marketingmiddel.

Toch is het leuk om te kijken. Niet omdat het nu zo haalbaar is om al die luxe ook zelf te realiseren, maar wel omdat je een leuk inkijkje krijgt in de wereld van luxe design en interieurs. Er is ook veel aandacht voor het lichtplan en smarthome. Dat is voor ons altijd leuke inspiratie voor onze eigen plannen.


VT Wonen verliefd op je huis

Je kent het wel: die oneindige discussies met je partner over een tof meubelstuk, een mooie nieuwe lamp of een nieuwe kleur op de muur. Wij kennen die discussie niet echt, want wij zitten behoorlijk op één lijn. Maar er zijn genoeg stellen waarbij het inrichten van een huis tot het nodige gekibbel leidt. VT Wonen lost het op in het programma VT Wonen verliefd op je huis.

Stiekem natuurlijk een enorm reclamemiddel voor VT Wonen en voor alle meubelwinkels, verfmerken en andere partners die met dikke kortingen de spullen leveren voor de opknapbeurt. En dat zie je ook af aan het programma. Toch is het de moeite waard om te kijken als je interieurliefhebber bent. Althans, wij doen stiekem vaak inspiratie op in het programma.

Help mijn man is klusser

Last but not least: het RTL-programma Help mijn man is klusser. Eigenlijk is het best triest om te zien. Al die hopeloze doe-het-zelvers in van die halve bouwvallen. Klussende mannen die het niet lukt om de verbouwing tot een goed einde te brengen. En vrouwen die er helemaal klaar mee zijn, maar ondertussen stiekem ook altijd deel van de oorzaak.

Misschien is het zelfs een klein beetje leedvermaak af en toe, maar het fijne is dat de klussers wel een (verplicht) duwtje in de rug krijgen door het programma. Wij hebben onszelf maar tot doel gesteld om het nooit zover te laten komen en de klus zonder hulp van John tot een goed einde te brengen.

Welke klusprogramma's missen we nog? Als je een leuke tip voor ons hebt, dan laat even een reactie achter in de comments.